SCHULZ:

Nema ukidanja viza dok Turska ne ispuni svih 72 uvjeta EU

 Martin Schultz
11.05.2016.
u 15:23

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz poručili su u odvojenim izjavama Turskoj da za njene građane neće biti ukinute vize sve dok Ankara ne ispuni svih 72 uvjeta, prenose njemački mediji.

Turski predsjednik Erdogan očigledno “nije spreman ispuniti kriteriju”, rekao je de Maizière, a prenosi njemački list “Bild” pozivajući se na navode sudionike sjednice frakcije Unije jučer u Berlinu.

“Ako se to ne dogodi, onda neće biti vizne liberalizacije”, rekao je de Maizière, a prenosi Tanjug. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz također ne vidi mogućnost za usvajanje preporuke o viznoj liberalizaciji u EP za turske građane do srpnja.

“Apsolutno nema govora” o tome da Europski parlament započne konsultacije ako Ankara ne ispuni uvjete za viznu liberalizaciju, rekao je Schultz danas za Deutschlandfunk. Zbog toga, kako kaže, prijedlog Europske komisije nije proslijedio nadležnom odboru za pravosuđe. Schultz podsjeća da Turska nije ispunila pet od 72 uvjeta koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize.

“Naime, ne radi se o kvantitetu, već o kvalitetu, a u kvalitetu je tako da dva najznačajnija uvjeta – zaštita podataka i paket antiterorističkih zakona, očigledno ne samo da nisu ispunjeni, već ispunjavanje nije ni započeto”, ukazao je on.

Erdogan je više puta ponovio da Turska neće promijeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uvjet za ukidanje viza turskim državljanima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije