Naslovnica Svijet

NATO razmatra uspotavu dva nova komandna centra kao odgovor Rusiji

09. veljače 2018. u 17:03 0 komentara 176 prikaza

Sjevernoatlantski savez (NATO) razmatra uspostavu novog komandnih centara u Europi i SAD-u kako bi odogovorili na rusku aneksiju Krima u Ukrajini i jačanje utjecaja u Europi, objavio je Reuters, navodeći da se radi o komandama mornarice i logistike koje bi omogućile brže kretanje vojske u Europi u slučaju potencijalnog sukoba.

Odluka još uvijek nije donesena, ali američki državni sekretar odbrane Jim Mattis će sa saveznicima u NATO-u razgovarati o pozicioniranju obje komande, a kako bi čelnici Alijanse odluku donijeli na summitu u srpnju ove godine.

- Njemačka i SAD su se ponudile i to je dobar znak, posebno od strane predsjednika Trumpa. Mnogi saveznici su čekali da se SAD oglasi – rekao je visoki diplomat NATO agenciji Reuters.

Neke države u tome vide promjenu politike Trumpa koji u početku nije bio spreman dodatno doprinijeti Alijansi.

Komande NATO-a donose prestiž i investicije, pa su i druge države zainteresirane, poput Poljske i Portugala. Ali, Njemačka i SAD imaju mnogo veći utjecaj i šansu, a odluka o lokaciji će biti donesena narednih mjeseci. Amerikanci su ponudili da komanda bude u Norfolku u Virgniji, dok bi u Njemačkoj komanda bila u Ulmu ili Kelnu.

Uspostava dva nova komandna centra sa više od 1.500 vojnika i oficira bi bilo najveće širenje kapaciteta NATO-a u posljednja dva desetljeća. Ovo je, navodi Reuters, važan signal na posebno istočnu Europu, gdje Rusi jačaju svoj utjecaj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.