POVIJESNI TRENUTAK

NASA-in rover sletio na Mars, na krater nazvan po mjestu u BiH: Poslao i prve fotografije

18.02.2021.
u 22:13

NASA-in rover Perseverance uspješno je sletio na Mars, što je početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.  

Tijek događaja: 

22:00 - Nakon slijetanja NASA-in rover poslao je i prve fotografije. 

 

21:58 - NASA-in rover Perseverance uspješno je sletio na Mars, Sletio je oko 21:58 po srednjoeuropskom vremenu. 

21:46 - Rover šalje signale NASA-e što je jako dobar znak. Podsjećamo, u ovom trenutku Rover sam kontrolira svoj ulazak u atmosferu i slijetanje. 

21:36 - Rover je 20 minuta udaljen od Marsa.

21:25 -  Kontrolna soba misije 'Mars 2020' podsjeća da je moguće da će izgubiti kontakt s roverom, no to ne znači da neće sigurno sletjeti na Mars s obzirom na to da je rover može kontrolirati svoje sletanje.  NASA-in inženjeri to nazivaju 'sedam minuta terora' jer ne mogu pomoći roveru u tom trenutku s obzirom da je komunikacija između rovera i NASE zbog udaljenosti u zakašnjenju od 11 minuta. 

21:01 - Rover bi se trebao spustiti na mjestu na kojem do sad NASA nikad nije pokušala - krater Jezero i to nazvan po općini u BiH. 

Krater je posebno intrigantan znanstvenicima jer postoji mogućnost da je prije 3,9 milijardi godina postojao život s obzirom da je tamo bilo jezero. Allen Chen, inženjer u sustavu spuštavanja rovera, istaknuo je kako je to vrlo opasno mjesto za spuštanje s obzirom na površinu tog područja s obzirom na pješčane dine, strme litice i male kratere. 

20:41 - Zbog epidemioloških uvjeta ovo spuštanje odrađuje se u nikad prije viđenim uvjetima. Na projektu radi više od tisuća zaposlenika NASA-e, preko 60 tvrtki, te brojni znanstvenici diljem svijeta. 

20:21 - Rover se u ovom trenutku nalazi 9 000 kilometara od Marsa. 

20:19 - Prijenos uživo prati čak 618,177 osoba. Očekuje se kako bi ta brojka mogla porasti kako se bliži spuštanje rovera. 

20:14 - Prema predviđanjima znanstvenika, završni dio spuštanja na Mars trebao bi početi oko 20:15 prema srednjoeuropskom vremenu.  Zbog toga NASA će u početi s prijenosom uživo. 

20:12 -  “Najizazovniji je ulazak u atmosferu Marsa koja ima tek jedan posto gustoće one Zemljine. To je taman za zagrijavanje pri slijetanju, ali nedovoljno da nas uspori. Kada udarimo u atmosferu pri brzini od 20 tisuća kilometara na sat trebat će sedam minuta da sletimo”, kaže Lori Glaze.

20:00 - Perseverance bi se trebao spustiti sa svojih šest kotača na sletište Jezero na Marsu. Projekt Mars 2020. težak je gotovo 2,7 milijardi dolara, a slijetanje i upravljanje roverom iznosi 300 milijuna.

19:47 - NASA je na društvenim mrežama objavila video ilustraciju kako bi, ukoliko sve bude u redu, trebalo proteći sletanje rovera. 

18:11 -  Danas je taj dan - navode iz NASA-e i upozoravaju da najopasniji dio puta upravo će biti posljednjih sedam minuta puta. 

17:08 -  U NASA-inu Jet Propulsion Laboratory, istraživačkom i razvojnom centru američke svemirske agencije, radi Sarah M. Milkovich, planetarna geologinja hrvatskog podrijetla. S njom je razgovarao novinar Večernjeg lista Zoran Vitas.  – NASA trenutačno radi na slanju ljudi na Mars 2030-ih godina. Osobno radim na robotskoj letjelici kojom čovjek može istražiti daleko više mjesta u Sunčevu sustavu nego ikada prije. Svemir doista jest vrlo opasno mjesto, kaže Sarah upućujući nas na temeljni dokument NASA-e u kojem je istaknut i zakon iz 2010. godine koji su podržali i republikanci i demokrati.

17:00 - Misija "Mars 2020", pokrenuta krajem srpnja s Floride, uključuje najveće vozilo ikad ondje poslano. Stvoreno je u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon, teži tonu i ima robotsku ruku duljine dva metra. Opremljeno je s 19 kamera i dva mikrofona za snimanje marsovske zvučne kulise.  Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspješno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Svi su američki. Prvi je bio Pathfinder 1997. godine, a posljednji, Curiosity, još je aktivan. 

Prošli tjedan je kineska letjelica Tianwen-1 stigla u Marsovu orbitu i nada se da će svoj rover spustiti na planet u svibnju.   Perseverance bi u četvrtak oko 21:55 sati po srednjoeuropskom vremenu spustiti svojih šest kotača na predviđeno sletište na Marsu koje znanstvenik NASA-e Ken Farley opisuje "spektakularnim".  Krater Jezero, nazvan tako po jednom selu u Bosni i Hercegovini, bazen je širine 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj sjevernoj polutci. Razmatrao se kao sletište i za ranije misije, ali se do sad smatralo da bi na njega bilo preteško sletjeti. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije