POTPISAO PAPA

Najnovija odluka Vatikana: Katoliku je zabranjeno biti masonom!

papa Franjo
REMO CASILLI/REUTERS
15.11.2023.
u 17:36

Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov

Katolicima je zabranjeno biti članovima masonskih udruga. Objavio je to Dikasterij za nauk vjere ove srijede, u dokumentu kojega su potpisali papa Franjo i prefekt toga dikasterija kardinal Victor Fernández, javlja Catholic News Agency (CNA). Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov.

Odgovor Dikasterija, od 13. studenog, poziva na "koordiniranu strategiju" koja uključuje sve biskupe u Biskupskoj konferenciji Filipina kako bi se promicala kateheza "u svim župama u vezi s razlozima nepomirljivosti između katoličke vjere i slobodnog zidarstva". Slobodni zidari su najveće svjetsko tajno društvo, navodi CNA, kao i da slobodno zidarstvo promiče ideje i rituale nespojive s katoličkom vjerom, uključujući ravnodušnost ili stav da osoba može biti jednako bliska Bogu bez obzira kojoj religiji pripadala te i deistički koncept "velikog arhitekta svemira".

Najnoviji vatikanski dokument potvrđuje da "oni koji su formalno i svjesno upisani u masonske lože i prihvatili su masonska načela" potpadaju pod odredbe „Deklaracije o masonskim udrugama“ Katoličke crkve iz 1983. Radi se o deklaraciji koju je potpisao kardinal Joseph Ratzinger dok je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, koja izjavljuje da su katolici koji se upisuju u masonske udruge "u stanju teškog grijeha i možda neće primiti svetu pričest".

Novi dokument Dikasterija dodatno pojašnjava da se te mjere "primjenjuju i na sve svećenike upisane u slobodno zidarstvo". Također, Dikasterij poziva biskupe na Filipinima da razmotre javno izjašnjavanje o učenju Crkve o slobodnom zidarstvu.
"Članstvo u slobodnom zidarstvu vrlo je značajno na Filipinima, ne uključuje samo one koji su formalno upisani u masonske lože, već općenitije velik broj simpatizera i suradnika koji su osobno uvjereni da ne postoji protivljenje između članstva u Katoličkoj crkvi i masonskim ložama", navodi se u dokumentu Dikasterija za nauk vjere.

"Na doktrinarnoj razini treba imati na umu da je aktivno članstvo u slobodnom zidarstvu vjernika zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i slobodnog zidarstva", objašnjava se i dodaje kako zabrana datira od pape Klementa XII., koji ju je službeno osudio 1738.

Biskupska konferencija Filipina objavila je u ožujku pojašnjenje u kojem se navodi da su biskupi na Filipinima "uvijek održavali i branili službeni katolički stav o neprihvaćanju masonstva, s obzirom na njegove ozbiljne pogreške kako u nauku (filozofskim načelima) tako i u praksi".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?