U samo dva tjedna

Nagovještava li ovo veliko pojeftinjenje svjetsku recesiju?

bakar
25.06.2022.
u 10:55

Cijene bakra najniže su u posljednjih 16 mjeseci - u samo dvije sedmice snizile su se za više od 11 posto. Daniel Ghali iz financijske tvrtke TD Securities je ukazao da cijene ovog resursa, njegovo pojeftinjenje ukazuje na to da se usporava globalni ekonomski rast.

Bakar se koristi u različite svrhe - za proizvodnju električnih žica, za proizvodnju vodovodnih cijevi, itd. Potražnja za njim raste kada se i ekonomija razvija, a potražnja se smanjuje kada se ekonomski razvoj usporava.

Cijene bakra su ranije ove godine, nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, porasle. U Rusiji je četiri posto od ukupne svjetske proizvodnje bakra i sedam posto od ukupne svjetske proizvodnje nikla. Trgovci su bili nervozni da će se dogoditi nestašica ovog metala usred ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa, pa su počeli gomilati njegove zalihe.

No, sada, kako se sve više strahuje od recesije, cijene bakra su sve niže. To se događa u trenutku kada sve ukazuje na to da se ekonomski razvoj usporava. U međuvremenu su cijene goriva i hrane sve više.

Financijska tvrtka S&P Global je objavila da je proizvodnja u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država naglo usporila. Tvrtke su pod utoliko većim pritiskom zbog toga što je izgledno da će se u Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti značajan rast kamatnih stopa kako bi se usporila inflacija.

Prema podacima američke organizacije PMI, ekonomski rast u Europi je najniži u posljednjih 16 mjeseci, prenosi Klix.ba. I Kina, koja je ključni motor svjetske ekonomije, bori se protiv izazova, koji su uslijedili nakon pandemije, i posljedica negativnih kretanja na tržištu nekretnina.

Darwei Kung iz kompanije DWS očekuje da će se ekonomski rast najmnogoljudnije države na svijetu ponovo ubrzati te da će to utjecati i na cijene bakra, ali i drugih potrepština. Smatra da je pitanje vremena kada će se to dogoditi. No, dok se to ne dogodi, cijene bakra bi mogle biti još niže zbog zabrinutosti za ekonomiju, a što nagoviještava recesiju, prenosi CNN.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?