biti će veća i od one u njemačkom Ramsteinu

Na 15 sati vožnje od BiH nalazi se zračna baza koja će biti najveća NATO-ova baza u Europi

borbeni zrakoplovi F-16
INQUAM PHOTOS/REUTERS
23.06.2024.
u 09:38

Baza "Mihai Kogalniceanu" će uskoro imati i borbene avione F-16, rumunske vojske, a koje je Rumunija kupila od Norveške. Osim toga, imat će i američke dronove MQ-9.

NATO kod rumunskog sela Mihai Kogalniceanu ima istoimenu zračnu bazu, koja je na putu da postane najveća NATO-ova zračna baza u Europi. Samo selo je ime dobilo po liberalnom političaru Mihaiju Kogalniceanuu iz 19. stoljeća.

Dakle, to će biti veća zračna baza i od one u njemačkom Ramsteinu. Baza "Mihai Kogalniceanu" će uskoro imati i borbene avione F-16, rumunske vojske, a koje je Rumunija kupila od Norveške. Osim toga, imat će i američke dronove MQ-9.

Pilot Kraljevskih zračnih snaga (RAF) Velike Britanije Charlie Tagg je ukazao kako je u Rumuniji mnogo veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, da je mnogo više infrastrukture, opreme i osoblja. Upravo u britanskom dijelu baze se na radarskim ekranima prati rat u susjednoj Ukrajini, prenosi Klix.ba.

Dok NATO-ovi avioni izbjegavaju nepotrebne susrete s ruskim avionima, bila su dva incidenta iznad Crnog mora za koja se zna. Naime, ruski pilot je u rujnu  2022. pogrešno shvatio komandu zemaljske kontrole zbog čega je malo nedostajalo da obori britanski avion za prikupljanje obavještajnih podataka, a koji je imao posadu s 30 ljudi.

Osim toga, ruski avion SU-27 je u ožujku prošle godine iznad međunarodnih voda oborio američki dron MQ-9 Reaper koji je doletio iz Rumunije. U bazi "Mihai Kogalniceanu" je 1.840 američkih vojnika, piše BBC.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije