rat u ukrajini

Moskva prijeti: Isporuke oružja Ukrajini vode u globalnu katastrofu

tenk Leopard
REUTERS
22.01.2023.
u 19:49

Predsjednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, upozorava da bi slanje tenkova Ukrajini moglo naići na nuklearni odgovor

Nastavljaju se silovite borbe na jugu i istoku Ukrajine. Posljednjih dana u prvi je plan došla isporuka njemačkih tenkova "Leopard 2" ukrajinskoj vojsci. Tenkove trenutačno ima 13 država, od kojih su većina članice NATO-a, ali nitko ih ne može isporučiti Kijevu bez odobrenja Berlina. Najviše ih, 370, ima Turska, čak 20 više nego Njemačka. Velikim brojem tih tenkova, 326, može se pohvaliti i Španjolska. Imaju ih još, među ostalima, Austrija, Norveška i Francuska.

Uz moderne i sofisticirane sustave, važnu ulogu na bojnom polju ima i tradicionalno oružje iz 20. stoljeća. Za probijanje linije ruskih rovova na istoku zemlje, Ukrajincima trebaju tenkovi. Njemačka suzdržanost kad je riječ o slanju "Leoparda 2" Ukrajini, naišla je na osudu dijela europskih zemalja.

- Možda postoji nevoljkost da se provocira državu koja upravo sada prljavim čizmama plazi po ukrajinskom teritoriju. To je prije svega nemoralno jer je svaki dan za Ukrajinu skup. Svaki dan odgode odnosi ono najvrednije - ljudske živote, kazao je Gitanas Nauseda, litavski predsjednik, prenosi HRT

Poljska poručuje da će Ukrajina rat dobiti s Njemačkom ili bez nje. Dok Berlin podržava Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu isporukama oklopnih vozila i protuzračnih sustava, istodobno oklijeva upustiti se u aktivniju ulogu u sukobu slanjem borbenih tenkova. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da pola Nijemaca ne podržava slanje "Leoparda".

- Nećemo dopustiti da se Europa vrati u vrijeme kada je nasilje zamijenilo politiku, a naš kontinent bio razdiran mržnjom. Naše odluke o isporuci oklopnih vozila i protuzračnih sustava Ukrajini idu u prilog tomu. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Predsjednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, upozorava da bi slanje tenkova Ukrajini moglo naići na nuklearni odgovor. Dok Zapad važe odluku, Kijev upozorava da vrijeme curi. Rusi ulaze u naselja u okolici Bahmuta. Pokrenuli su i novu ofenzivu u regiji Zaporižja.

- U smjeru Zaporižja zauzeli smo povoljnije linije i položaje. Usmrtili smo 85 pripadnika ukrajinskih snaga, uništili nekoliko borbenih vozila i haubica. Pogodili smo i skladište ukrajinske vojske u blizini Malinivke u zaporiškoj regiji, izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Volodimir Zelenski u Kijevu se susreo s bivšim britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji je u iznenadnom posjetu ukrajinskoj prijestolnici obišao i okolna naselja. Ukrajinska sigurnosna služba SBU razbila je lanac sabotera koji su Rusima dojavljivali koordinate infrastrukturnih objekata navodno radi izvođenja raketnih napada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?