EU

Mogherini, Mimica, Stylianides i Jourova povodom Međunarodnog dana djeteta

 Međunarodnog dana djeteta
VL FOTO
20.11.2015.
u 12:04

Ciljat ćemo visoko i pokušati izgraditi svijet kojem neće trebati plan za nakon 2030. godine

Konačno ulazimo u dugo očekivano razdoblje - čelnici iz čitavog svijeta su se obavezali na ciljeve koji će unaprijediti živote milijuna djece, a da smo postigli sve prethodno postavljene ciljeve, danas bi naš zadatak bio mnogo lakši.

To su zajednički izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, komesar za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides i komesar za pravosuđe, potrošače i rodnu jednakost Věra Jourová , povodom Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20. studenoga.

Napominju da je pred njima još veoma dug put te da vrijeme nakon 2015. godine mora biti drugačije.
- Moramo djelovati odlučnije i dosljednije nego ikada, kako bi osigurali da ćemo u narednih 15 godina zaista uspjeti promijeniti situaciju. Ciljat ćemo visoko i pokušati izgraditi svijet kojem neće trebati plan za nakon 2030. godine - istakli su.
Također su naglasili da je jačanje sistema zaštite djece jedan od njihovih prioriteta, kao što je i naglašeno u novom Akcionom planu EU o ljudskim pravima i demokratiji . Kazali su da su započeli diplomatske procese s globalnim fokusom na sve vrste nasilja nad djecom i ženama i usmjeravanjem na zaustavljanje dječijih , preuranjenih i prisilnih brakova i obrezivanja žena.
- Polovina svih izbjeglica na svijetu su djeca, s njima se mora postupati prvenstveno kao s djecom. Njihova zaštita i prava, uključujući prava na obrazovanje i nediskriminaciju moraju biti prioriteti, i unutar granica Evrope . Povećana saradnja između sistema za zaštitu djece može unaprijediti njihovu zaštitu kada traže azil u EU. Uprkos globanom manjku sredstava za finansiranje , EU je povećala svoju obavezu ka obrazovanju u vanrednim situacijama - ističu.

Podvukli su da ne mogu dozvoliti da imaju izgubljene generacije neobrazovane ili nedovoljno obrazovane djece.
- Nova EU pravila o pravima žrtava ove sedmice su stupila na snagu. Po ovim novim pravilima djeci će biti omogućena posebna zaštita kao ranjivim žrtvama u svim europskim pravosudnim sistemima - pojašnjavaju Mogherini, Mimica, Stylianides i Jourova .

Podsjetili su da promocija prava djece širom svijeta zahtijeva usku suradnju s međunarodnim zajednicama i tijelima Ujedinjenih nacija (UN) te istakli da je EU uvijek promovirala takvu suradnju i da je nastavlja podržavati.

- Dječaci i djevojčice nisu samo budućnost naših društava, oni su sadašnjost. Ako im uskratimo osnovna prava, uskraćujemo sebe za bogatstvo koje oni čine i neuspješni smo u obavljanju naših osnovnih dužnosti. Mir i sigurnost u svijetu se ne mogu ostvariti bez ujednačenog i održivog razvoja i poštivanja prava sve djece. Jednoga dana oni će biti odrasli ljudi - kazali su.

Zaključili su da će način na koji štitimo naš svijet i našu djecu utjecati na način na koji će oni štititi svoj svijet i svoju djecu, u ne tako dalekoj budućnosti, saopćeno je iz Delegacije EU u

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije