Odlazeći predsjednik Crne Gore

Milo Đukanović podnosi ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

Milo Đukanović
05.04.2023.
u 20:46

Predsjednik DPS-a Crne Gore Milo Đukanović podnijet će ostavku na tu funkciju, a vršitelj dužnosti predsjednika te stranke bit će Danijel Živković, sadašnji šef Kluba zastupnika.

Odlazeći predsjednik Crne Gore ranije je na Parlamentarnom kanalu potvrdio da je njegovo povlačenje bilo na stolu na Kongresu 2021. godine, ali je tada zaključeno da nije vrijeme za to.

Đukanović je polovicom ožujka, međutim, najavio je da će se povući s dužnosti čelnika DPS-a, podsjeća Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Tada je rekao da unutarstranački izbori u DPS-u dolaze nakon predsjedničkih i prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od 60 do 90 dana nakon završetka izbora te će se na njima birati novo rukovodstvo stranke.

Od 1991. godine Đukanović je bio potpredsjednik DPS-a Crne Gore. Kada je 1997. godine eskalirao sukob s dotadašnjim liderom te stranke Momirom Bulatovićem, na mjesto predsjednika stranke izabrana je Milica Pejanović Đurišić. Treći kongres je održan 31. listopada 1998. godine i tada je Đukanović izabran na mjesto predsjednika, što je funkcija koju je obavljao do danas.

Tijekom predsjedanja DPS-om bio je četiri puta crnogorski premijer i u dva mandata predsjednik Crne Gore.

DPS je 2020. godine skinut s vlasti, a istu sudbinu Đukanović je doživio proteklog vikenda kada ga je u drugom krugu crnogorskih predsjedničkih izbora pobijedio Jakov Milatović, kandidat Pokreta Europa sad, koji je osvojio 60 posto glasova izašlih birača.

Đukanović će na mjestu predsjednika Crne Gore ostati do 20. svibnja, kada će se održati inauguracija novog predsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?