30. OBLJETNICA

Milanović se obratio povodom Dana neovisnosti, poslao poruku i susjedima

HRT
08.10.2021.
u 20:07

Svojim susjedima nećemo određivati kada slaviti, a kada tugovati. Za njih imamo prije svega riječi mira

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović večeras se obratio javnosti video porukom povodom 30. obljetnice proglašenja neovisnosti Hrvatske. 

- Dragi hrvatski građani, Hrvatice i Hrvati. Odlučio sam se obratiti vam se baš danas, 8. listopada, jer svaka država ima datume u svojoj povijesti koje se mora pamtiti i dostojno obilježavati. Puno je značajnih datuma u našoj povijesti, ali smatram da su dva nezabilazna, kameni temeljci hrvatske slobode i neovisnosti. Jedan smo svečano obilježili u kolovozu - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a drugi je danas - Dan neovisnosti. Naša republika mlada je demokracija, ali kao država hrvatskog naroda znana je i priznavana stoljećima. Jedino što je nedostajalo u dugoj državnosti je bila neovisnost. To se promijenilo prije točno 30 godina. Hrvatski sabor je donio odluku o raskidu svih državno pravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, čime je proglašena puna neovisnost Hrvatske - poručio je Milanović.

Istaknuo je da je to bila konačna potvrda volje hrvatskih građana koju su pokazali na referendumu. 

- Referendum o samostalnosti i suverenosti bio je dokaz i primjer najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti. Nama dovoljan dokaz što želimo, ali nažalost tada još nedovoljan dokaz drugima - kazao je Milanović, pa dodao da je ova okrugla obljetnica prigoda da se djecu podsjeti što je istina. 

- Govorim ovo baš zbog njih, mladih generacija hrvatskih ljudi, koji su tada bili djeca ili nisu bili niti rođeni. Moraju znati kako je hrvatski put do neovisnosti bio jako težak. Nije ga iskusila nijedna država članica Europske unije, nijedna moderna europska demokracija. Tijekom ljeta i jeseni te 1991. pogibelj je prijetila svakome od Iloka na istoku, do Prevlake na jugu. Ne govorim sve ovo da bismo živjeli u prošlosti. Baš suprotno, zarad sigurne nam budućnosti. Naši ratnici i generali stalno govore da je rat gotov i da se moramo okrenuti budućnosti. Svojim susjedima nećemo određivati kada slaviti, a kada tugovati. Za njih imamo prije svega riječi mira. Istina za Hrvatsku nije bolna, odnosno nitko je se ne bi trebao stidjeti. Naša djeca žele sigurnu budućnost, ostvarivati snove i nade koji su njihovim očevima i majkama bili zapriječeni - poručio je, između ostalog, Milanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?