''TRAUMATIČNO BUĐENJE''

Milanović o naoružavanju Srbije: Ne znam tko će njih napasti

zoran milanović
Tomislav Miletić/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.04.2022.
u 19:04

Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi, rekao je Milanović

Predsjednik Republike  Hrvatske Zoran Milanović boravi u Rijeci gdje je bio na kavi s gradonačelnikom Markom Filipovićem, a kasnije se sastao i s rektoricom Sveučilišta u Rijeci Snježanom Prijić-Samaržija i njezinim suradnicima. Milanović je komentirao današnju presicu o padu drona za koju kaže da nije baš pretjerano pratio.

- Dva tjedna se zatvore i - nakon što se pokazalo da su premijer i ministar neoprezno lupetali - danas smo slušali konferenciju za novinare za koju su mi trojica generala s ogromnim iskustvom rekla ništa ne razumiju, rekao je Milanović.

- Vojni profesionalci 'ne kuže' što se tamo govorilo jer se nije govorilo ništa. Govorilo se na način da premijer ne ispadne budala. On nije budala, neki drugi jesu, ali mora paziti što govori. Stvar je ozbiljna. Sama kinetička energija je ozbiljna, a ako je tu još toplinska energija, eksploziv... To je strašno opasno. Slušali smo od premijera da su to bombe... Nisi ih mogao maknuti s ekrana. Avioni su mu letjeli tijekom presice, to mu je zadnji put. Lupetali su - ocijenio je.

- Je li taj eksploziv zemaljskog porijekla, je li to s neba došlo? Iz neke druge dimenzije? Prema onome što sam čuo, imam dojam da se radi o postupku gass lightinga. Ako nije privredni eksploziv, ako je zemaljskog porijekla, možda da pitamo Clinta Eastwooda? U njoj očito nije bilo eksploziva koji bi mogao raznijeti zgradu. Kad je u šest tona 50 kilograma TNT-a, onda se cijela zgrada trese i sve ide kvragu. To se i pričalo na početku, a onda se sazvala konferencija na kojoj nismo saznali ništa - dodao je Milanović. Kazao je kako ne postoji istraga jer ne postoji osoba koju se može optužiti. 

- Zanima me jel u tom objektu bilo TNT-a i koliko? Bomba može biti i božićna ili se radilo o eksplozivu koji bi sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo. Mamuticu bi uništio taj eksploziv od 50 kilograma o kojem se pričalo na početku. To su Plenkovićeva lupetanja - kazao je.  Kratko se osvrnuo na rekonstrukciju vlade. 

- Ne vidim kako to doprinosti učinkovitosti Vlade i ljudima koji rade tamo. Makni ministra, zamijeni ga i nastavi raditi - odgovorio je Milanović.  Kazao je i da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupnji kineskog proturaketnog sustava te da takvo naoružanje "košta, a ne čini razliku" i pozvao Srbiju da se "vrlo jasno" odluči gdje pripada. - Ne znam tko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sustave koji su vjerojatno kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali mislim što će s tim, to je nerazumljivo, rekao je Milanović novinarima u Rijeci.  Srbiji je nedavno isporučen kineski proturaketni sustav, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji. 

- Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi, rekao je hrvatski predsjednik.  Dodao je da takvo oružje "košta, a ne čini razliku". "Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem - gledam ih i čudim se, rekao je.

- Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće, rekao je Milanović i pozvao Srbiju da izabere stranu kojoj će se prikloniti. - Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno gdje pripada, rekao je Milanović, podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. 

- Drago mi je ako je moj susjed progledao i ako će konačno biti pripadnik zapadne zajednice naroda i država, rekao je hrvatski predsjednik, ali istaknuo da time "ne želi napakostiti Rusiji". Milanović je komentirao i francuske predsjedničke izbore i podržao predsjednika Emmanuela Macrona na putu prema drugom mandatu. 

- U Francuskoj će vjerojatno, nadam se, predsjednik ostati isti, ali neće dobiti glasova koliko je dobio prije pet godina. 45 posto građana jedne stare demokracije glasa za Le Pen koja najavljuje da bi Francusku izvukla iz NATO saveza kad bi postala predsjednica, rekao je Milanović pa upozorio da "ne misle svi isto, nemaju svi iste vrijednosti, isti pogled na svijet i odnose među državama", rekao je Milanović.  - Svoditi vanjsku politiku na dva pokliča je infantilno, kao i naš ministar vanjskih poslova koji je razočaran Merkelicom. Gledajte, ja sam razočaran Hegelom nakon svega ovoga. Ja nisam Hegel, zaključio je hrvatski predsjednik.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije