Njemačka kancelarka

Merkel pozvala na suprotstavljanje 'iranskoj agresiji' na Bliskom istoku

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
21.06.2018.
u 14:50

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da europske zemlje djele brige oko iranskog programa balističkih projektila te je pozvala na rješenje tih "agresivnih tendencija" na Bliskom istoku.

- O iranskim agresivnim tendencijama ne samo da se mora raspravljati nego su nam i hitno potrebna rješenja - izjavila je ona nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom u Ammanu.

Njemačka je još jedna od strana u iranskom nuklearnom sporazumu, kojim u ukinute sankcije Teheranu u zamjenu za iransko limitiranje nuklearnog programa nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega u svibnju.

Merkel je izjavila da, iako europske zemlje žele da održe sporazum iz 2015., one djele brige oko iranskog programa balističkih raketa, njegovog prisustva u Siriji i uloge u ratu u Jemenu.

U Siriji je Iran veliki vojni saveznik predsjednika Bashara al-Assada, šaljući neke od svojih snaga u tu zemlju i pružajući podršku šiitskim milicijama koje se bore na terenu. Zalivske i zapadne zemlje optužuju Teheran da naoružava pobunjeničku grupu Houthi u Jemenu, što on negira. 

Merkel je izjavila u ovom mjesecu tijekom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da je pitanje iranskog regionalnog uticaja "zabrinjavajuće, posebno za Izrael"

Abdullah, koji se sastao s Netanyahuom u ponedjeljak i kasnije telefonski razgovarao s Trumpovim zetom i regionalnim posrednikom Jaredom Kushnerom, izjavio je da ne može biti mira na Bliskom istoku bez palestinske države i Jerusalema kao njene prijestolnice, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije