NJEMAČKA NE POPUŠTA MJERE

Merkel: Lockdown do ožujka, granica incidencije s 50 na 35!

Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10.02.2021.
u 21:27

Ugledni virolog Streeck: Pozovite napokon i pedijatre, psihologe i sociologe u stožer

Iako je broj dnevnih infekcija koronavirusom u velikom padu, Njemačka planira produljiti restriktivne mjere uvedene zbog sprečavanja širenja pandemije do 14. ožujka, o čemu je njemačka kancelarka Angela Merkel danas razgovarala s premijerima 16 njemačkih saveznih pokrajina. Međutim, njemački mediji javljaju kako je na stolu još nekoliko datuma. Pozivajući se na svoje informacije, njemački Bild navodi kako ipak nije riječ o 14., nego o 7. ožujka, kada bi se navodno trebale ublažiti stroge mjere, dok bi frizerski saloni mogli dobiti dopuštenje za otvaranje već 1. ožujka, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, rezervacije termina i korištenje medicinskih zaštitnih maski.

Pozivaju se na Portugal

Iako jedan dio pokrajinskih čelnika zbog pada dnevnog broja novih zaraza traži ublažavanje restriktivnih mjera, drugi upozoravaju da zemlji prijete novi sojevi koronavirusa, koji bi mogli brzo pogoršati situaciju i prouzročiti nagli rast novih slučajeva, što se već dogodilo u pojedinim europskim zemljama, među kojima je Portugal najdrastičniji primjer. Tako govori i premijer savezne pokrajine Baden-Württemberg Winfried Kretschmann, koji dolazi iz redova Zelenih, poručujući da je situacija vrlo osjetljiva i kako primjer Portugala pokazuje da se situacija može vrlo brzo preokrenuti. Kretschmann najavljuje da će u slučaju nastavka pada broja dnevnih zaraza najviši prioritet biti najmlađa djeca, dok kancelarka Merkel podvlači da će u ublažavanju mjera prioritet svakako imati osnovne škole i vrtići iako se o povratku djece u škole u Njemačkoj odlučuje na razini saveznih pokrajina. Naime, Njemačka je federalna država u kojoj je većina ovlasti, pa tako i odluke o epidemiološkim mjerama, u rukama saveznih pokrajina. Zbog toga se u Njemačkoj uvođenje i ublažavanje mjera u pravilu pretvara u političku dramu, s obzirom na to da je praktički nemoguće na saveznoj razini uskladiti različite mjere koje su donesene u svakoj od 16 njemačkih pokrajina. Tako je i u ovom slučaju. Jedan dio pokrajinskih čelnika zagovara ublažavanje mjera, dok drugi pozivaju na oprez, a među potonje valja ubrojiti i opreznu kancelarku, koja želi ublažavanje mjera tek kada se postigne sedmodnevna incidencija od najviše 50 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što bi trebalo biti ključno mjerilo za ublažavanje i ukidanje restriktivnih mjera. Bild je danas, pozivajući se na povjerljive dokumente, objavio da je kancelarka granicu s 50 spustila na 35.

U ovom trenutku Njemačka sa 68 slučajeva na 100 tisuća stanovnika ne stoji loše s obzirom na to da je 22. prosinca imala gotovo 200 zaraženih na 100 tisuća stanovnika i nije daleko od željenog mjerila. Njemačka je prema podacima Instituta Robert Koch danas imala 8072 nova slučaja zaraze (1633 manje nego prethodne srijede) te 813 umrlih (162 manje nego prije sedam dana). Od početka pandemije u Njemačkoj je potvrđeno više od dva milijuna zaraženih, a umrlo je 62.969 ljudi. Zabrinutost u Njemačkoj izaziva i naglo popuštanje mjera u susjednoj Austriji, koja još ima velik broj zaraza, a jedan od vodećih njemačkih virologa Hendrik Streeck poziva kancelarku Merkel da u stožer za borbu protiv koronavirusa uključi pedijatre, psihologe i sociologe, s obzirom na to da ćemo se, po njegovom mišljenju, morati naviknuti na dugoročan život s koronom, zbog čega bi se u stožeru trebali naći stručnjaci koji se bave raznim aspektima života u pandemiji.

Stradava psiha djece

Na sličan zaključak upućuje i najnovija njemačka studija, prema kojoj gotovo svako treće dijete ima psihičkih problema zbog pandemije i zaključavanja, a povećano je i nasilje nad djecom. Prema studiji Sveučilišne klinike Hamburg-Eppendorf, koja se temelji na istraživanju djece i mladih od sedam do 17 godina, kod djece i mladih povećani su strahovi, simptomi depresije i psihosomatske tegobe, uz pogoršanje kvalitete života, a povećao se i broj neprijavljenih slučajeva zlostavljanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije