'MISTER EUROPA'

Merkel je jučer okrunila Macrona vođom Europe

11.05.2018.
u 08:20

Njemačka kancelarka uručila je prestižnu nagradu Karla Velikog francuskom predsjedniku za doprinos europskom jedinstvu

Četiri dana prije prve godišnjice stupanja na mjesto francuskog predsjednika, Emmanuel Macron iz ruku njemačke kancelarke Angele Merkel primio je jučer prestižnu nagradu Karla Velikog za doprinos europskom jedinstvu. 

Mnogi su rekli kako bi uručenje nagrade moglo simbolički predstavljati i primopredaju europske liderske uloge iz pravca Berlina prema Parizu. 

Europska kriza identiteta

Zanimljivo je da je baš Angela Merkel istu nagradu dobila 2008. godine kada je Europu i svijet potresala jedna od najvećih gospodarskih kriza u povijesti. Sada je Europa, a posebno Europska unija ponovno u krizi, no ne gospodarskoj, već krizi identiteta s posebnim naglaskom na sve snažniji euroskepticizam i nezadovoljstvo pojedinih članica bruxelleskom birokracijom.

Upravo zato pojedini analitičari pitaju se je li Emmanuel Macron ta nova snaga, lider koji će ponovno vratiti na scenu ideju europskog jedinstva. Neki idu i toliko daleko da ga proglašavaju spasiteljem Europe, a dvojbe o tome komu treba dodijeliti nagradu Karlo Veliki nisu imali ni članovi Odbora za dodjelu nagrade. “Iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Europu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integraciji našeg kontinenta”, kaže se u obrazloženju nagrade. Ovakvom razmišljanju uvelike je pridonio govor francuskog predsjednika studentima Sorbonne u rujnu prošle godine, kada je izložio svoj plan “Europe koja štiti”. Taj plan uključuje usklađivanje poreza i minimalne plaće, reformu eurozone, tješnju vojnu suradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša.

- Nikada sebe nisam doživljavao kao superheroja . Europa ne smije ostati nedovršena simfonija, mi moramo sami napisati njezinu partituru - kazao je Macron nakon primanja priznanja, dodavši kako je svjestan da ga čeka veliki posao, ali ne boji se i optimističan je što se tiče europske budućnosti.

- Mi smo zajedno s Francuskom uvjereni u to da nam je u Europi potreban novi uzlet - rekla je pak Merkel koja mu je nagradu uručila. Francuski se politički analitičari s druge strane pitaju je li Macron zaista sposoban postati “Mister Europa” i povesti Europsku uniju ka većem jedinstvu ili je u tom planu ipak malo preambiciozan. Pitaju se i može li u potpunosti od njemačke kancelarke preuzeti u europsku lidersku ulogu.

– Moguće je da im to odgovara oboma – smatra analitičarka Susi Dennison iz Europskog vijeća za vanjske poslove.

– Uloga svjetskog državnika važnija je u francuskoj unutarnjoj politici nego u njemačkoj. A kako je u Njemačkoj na vlasti nova koalicija, mislim da je Angeli Merkel važnije da se doživljava da joj je većina pažnje kod kuće – kaže Dennison.

Pokazao zube i Trumpu

Nova Macronova uloga mogla se vidjeti i u nedavnom posjetu SAD-u i predsjedniku Donaldu Trumpu gdje se francuski predsjednik postavio kao vođa cijele Europe, a u govoru pred Kongresom nije libio iznijeti i ono u čemu se ne slaže s američkim kolegom. Istovremeno nakon američkog otkazivanja nuklearnog sporazuma s Iranom Emmanuel Macron ponovno je prvi istupio, uz podršku kancelarke Merkel, naglasivši kako je Europska unija ta koja mora spasiti multilateralni svjetski poredak koji je SAD doveo u pitanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije