ŠOKANTAN PODATAK

Meksička vlada priznala: Broj umrlih od korone je veći za 60 posto od službenog broja

28.03.2021.
u 10:33

Meksička vlada priznala je u subotu da je stvarni broj preminulih u toj državi od pandemije koronavirusa sada veći od 321.000, gotovo 60 posto više od službenog broja koji predstavlja umrle kojima je ranije potvrđen test na koronu (201.429).

Meksiko slabo testira, a budući da su bolnice bile preplavljene, mnogi su Meksikanci umrli kod kuće bez da su dobili pozitivan test na Covid-19.

Jedini način da se dobije jasna slika je pregled tzv. "viška smrtnih slučajeva" i pregled smrtnih listova, piše britanski Guardian.

Meksička vlada je "tiho" objavila takav izvještaj, koji je utvrdio da je bilo 294.287 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od početka pandemije do 14. veljače. Od 15. veljače zabilježeno je dodatnih 26.772 dokazanih smrtnih slučajeva.

Novi izvještaj također potvrđuje koliko je drugi meksički val u januaru bio smrtonosan. Na kraju prosinca, procjene "viška smrtnih ishoda" sugerirale su ukupno oko 220.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronom u Meksiku. Taj je broj za samo mjesec i po skočio za oko 75.000.

Također sugeriraju ukupan broj "viška smrtnih slučajeva" od početka pandemije, oko 417.000. Višak smrtnih slučajeva utvrđuje se upoređivanjem smrtnih slučajeva u datoj godini sa onima koji bi se očekivali na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Pregledom smrtnih listova utvrđeno je da je oko 70,5% viška smrtnih slučajeva povezano sa Covid-18, često zbog toga što je na tim potvrdama naveden kao sumnjiv ili kao doprinos smrti.

Neki stručnjaci kažu da je Covid-19 možda pridonio mnogim drugim prekomjernim smrtnim slučajevima jer mnogi ljudi nisu mogli dobiti liječenje od drugih bolesti jer su bolnice bile prepune.

Bivši predsjednik Felipe Calderon napisao je u svom Twitter nalogu da je "više od 400.000 Meksikanaca umrlo, iznad prosjeka prethodnih godina ... vjerovatno najveća brojka na svijetu."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije