AKCIJA GAME OVER

Među najopasnijim kriminalcima Europe i trojica iz Hrvatske

Europol
28.09.2022.
u 12:09

Bjegunci iz ovogodišnje kampanje traženi su zbog počinjenja teških kaznenih djela u Europi, kao što su ubojstvo, trgovanje ljudima, oružane pljačke i terorizam

Game over. To  je moto kampanje "I vi im možete stati na kraj "  koju je uz potporu Europola  pokrenula Europska mreža za aktivno traženje bjegunaca (FAST), a cilj kampanje je potraga za najtraženijim bjeguncima u EU.

Riječ je o godišnjima akcijama i kampanjama, a ovaj je put naglasak stavljen na pripadnike raznih kriminalnih skupina. Stoga je i ove godine objavljeno 49 profila bjegunaca za koje europske policije tragaju jer ih sumnjiče da su članovi organiziranih kriminalnih skupina, a sumnjiči ih se za ubojstva, trgovanje ljudima, oružane pljačke i terorizam, među ostalim.  

- Ovogodišnja kampanja osobito je usmjerena na vođe i ključne članove organiziranih kriminalnih skupina. Neki od profila istaknutih na ovogodišnjem popisu uključuju šefove mafije koji su traženi zbog ubojstva i masakra nad nedužnim ljudima, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji ubijaju ili čine druga nasilna kaznena djela u ime kriminalnih skupina te osobe koje se bave pranjem  i pronevjerom novca. Slično kao i u poslovnom svijetu, srž kriminalne mreže čine rukovodeće razine i operativci na terenu. Oko te srži nalazi se niz aktera koji su povezani s kriminalnom infrastrukturom i koji pružaju usluge podrške. Kampanja nastoji srušiti čitave organizirane kriminalne skupine ciljanim djelovanjem protiv onih koji imaju ključne uloge u takvim mrežama- priopćeno je iz Europola i MUP-a.

Foto: Europol

 Među tih 49 bjegunaca čiji su profili objavljeni i Hrvatska ima svoje "manekene", a riječ je o Manuelu Vuliću (36) kojeg se traži zbog  zločinačkog udruživanja u sklopu kojeg je krijumčarena droga, a sumnjiči ga se i za teško ubojstvo te nedozvoljeno držanje oružja. Osim toga, objavljen je o profil Tomislava Šoljića (37), kojeg se traži  također zbog djela počinjenih u sklopu zločinačkog  udruženja, a riječ je o utaji poreza, krivotvorenju... I on je također tražen zbog teškog ubojstva i pokušaja ubojstva. Objavljen je o profil Kristijana Čačića (27) koji se traži zbog zloporabe droge u  sklopu krijumčarenja droge.

Foto: Europol

Vulić je inače trenutačno u Hrvatskoj pod istragom da je bio dio kriminalne skupine narko bossa Darija Šarića. Ta se skupina sumnjiči za krijumčarenje tona kokaina iz Južne Amerike, a dio skupine je prije koji mjesec uhićen u Hrvatskoj, a dio u Srbiji, a tada je ponovo uhićen i Šarić koji je kriminalnom skupinom rukovodio iz kućnog pritvora te je tada, kako se sumnja, organizirao likvidaciju Milana Milovca, svoje nekadašnje desne ruke  u Ekvadoru. Vulić se sumnjiči da je sudjelovao u organizaciju te likvidacije. Šoljić je pak  duže vrijeme u bijegu, još od lipnja 2020. kada je u Kaštelima došlo do vatrenog obračuna  više osoba u kojem je ubijen Mario Boljat dok je više osoba bilo ranjeno. Bio je osuđen na 30 godina zatvora no tu je presudu u travnju 2022. ukinuo Visoki kazneni sud (VKS). Cijelo vrijeme je u bijegu, a tijekom tog bijega je osumnjičen i u akciji Složna braća. Tom je akcijom bilo obuhvaćeno 40-ak osoba koje se sumnjiče da za prevare s PDV-om teške 51 milijun kuna.

Foto: Europol

Komentirajući najnoviji Europolov i FAST-ov popis 49 najtraženijih europskih bjegunaca povezanih s kriminalnim skupinama Catherine De Bollé izvršna direktorica Europola kazala je: - Teško da postoji jednostavniji način na koji bi građani EU-a mogli sudjelovati u ovoj kampanji - jedan mali korak s vaše strane mogao bi dovesti do uhićenja i podizanja optužnice protiv opasnog bjegunca te spasiti potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovom pronalasku. Stoga ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pogledaju fotografije  bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.  Tijekom kampanje koja se pokreće predstavit će se i murali čiji je cilj podizanje  svijesti i privlačenja medijske pozornosti. Prvi mural predstavit će se u Bruxellesu, Belgiji kao dio svečanog otvaranja kampanje. Pojašnjeno je da će prikazivati kuću od karata jer bi uklanjanje ključne osobe u kriminalnoj mreži zahvaljujući anonimnoj dojavi moglo srušiti čitavu organizaciju. Kampanja će se   također objaviti na raznim društvenim mrežama te će pozivati na djelovanje na svim EU jezicima kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.  

Spomenuta kampanja u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU u prošlosti je rezultirala velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Mrežna stranica na kojoj se objavljuju podaci o najtraženijim bjeguncima prvi put je pokrenuta 2016. i od tada su na njoj objavljeni profili 335 bjegunaca. Od te brojke uhićeno ej do sada 120 bjegunaca, s tim da su od tih uhićenja 43 bila izravno povezana s profilima objavljenim na spomenutoj stranici. Od pokretanja prošlogodišnje kampanje u prosincu 2021.  uhićeno je 10  bjegunaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije