MH 370

Matematičari su došli do jedinog logičnog rješenja za misteriozni nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa

MH370
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.06.2015.
u 11:00

Je li pilot zrakoplova nestalog prije više od godinu dana, u ožujku prošle godine, uronio u ocean pod pravim kutem? Nove teorije sugeriraju da je pilot baš tako srušio zrakoplov sa 239 ljudi u njemu jer do sada nije pronađen ni najmanji djelić olupine nestalog zrakoplova. Tim matematičara zaključio je da je Boeing 777 Malaysia Airlinesa, na letu MH370 iz Kuala Lumpura za Peking, nestao bez traga jer se pilot zabio u ocean nosom pod kutem od 90 stupnjeva. Nakon niza kompjuterskih simulacija to se čini kao jedini logički zaključak i jedini mogući scenario koji bi zrakoplov sačuvao netaknutim i objasnio zašto niti komadić olupine ili mrlje ulja nije nađen poslije neviđenih napora više država i široke potrage u svim mogućim smjerovima. Istraživanje je vodio matematičar Goong Chen koji kaže da će zadnji trenuci leta MH 370 zauvijek ostati tajna ako se jednoga dana nekim čudom ne nađe crna kutija.

Testirali pet scenarija

Znanstvenici su koristili superkompjuter i testirali pet različitih scenarija uključujući i klizajući plitki ulazak u vodu kao kada je kapetan heroj Chesley Sullenberger uspio prizemljiti US Airways zrakoplov, posve sigurno, na površinu rijeke Hudson u New Yorku. To danas zovu čudo Hudsona. Ovo ne bi došlo u obzir kod leta MH 370 jer tako veliki zrakoplov na otvorenom Indijskom oceanu stvara valove visoke nekoliko metara ili više, koji bi lako razbili zrakoplov pa bi dijelovi plutali naokolo. Tim sa Texas A&M University of Quatar smatra da je ipak najvjerojatniji vertikalni ulaz u vodu koji stvara najmanje otpora. Kao kada skačete s obale u more na glavu a vrlo malo mora zapljuskuje okolo. To je omogućilo da avion ostane netaknut prije nego li je potonuo na dno Indijskog oceana – stradala bi jedino krila, odmah pri dodiru s vodom, ali i ona bi brzo potonula.

Ipak neće širiti zonu potrage

Ovi zaključci stižu tjedan dana nakon što su očajne obitelji izgubile svaku nadu jer su ih nadležni obavijestili da se potraga za nestalim avionom neće širiti izvan sadašnje zone potrage u južnom Indijskom oceanu. Unatoč obećanju koje su obitelji dobile u travnju o širenju zone potrage na 46 300 kvadratnih milja, sada je centar za koordinaciju objavio da su se vlade koje sudjeluju u potrazi složile da to neće činiti ukoliko se u skorije vrijeme ne pojavi neki trag koji bi ukazivao na posljednje počivalište nesretnog zrakoplova.
Bilo je mnogo lažnih alarma, piše Daily Mail, otkad je zrakoplov nestao u ožujku prošle godine a svi tragovi koje su spasioci slijedili, bili su beznačajni. Potraga je uključivala zabačene otoke Indijskog oceana, džunglu i pustare, proširila se na pustopoljine Azije sve do dubokih voda jugozapadne Australije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?