Iran

Masovni protesti šiita protiv Saudijske Arabije

protesti
08.01.2016.
u 17:57

 Iranci su održali masovne proteste u petak širom Islamske Republike, razbješnjeni saudijskim pogubljenjem šiitskog imama koje je potpalilo regionalne napetosti između bliskoistočnih suparnika.

- Tijekom krize Saudijska Arabija je prekinula veze s Iranom nakon što su mase demonstranata u Iranu napale dva diplomatska objekta. Ti napadi uslijdili su nakon što je Saudijska Arabija pogubila šejha Nimr al-Nimra, uglednog opozicijskog šiitskog imama, 2. siječnja.

Nakon džume u Teheranu na tisuće vjernika pridružilo se mitingu, noseći slike al-Nimra i uzvikujući "Smrt Al Saudu", misleći na kraljevsku obitelj u Saudijskoj Arbiji. Oni su također uzvikivali "Dole SAD" i "Smrt Izraelu", tradicionalne iranske parole na protestima.

Miting u Teheranu trajao je četrdesetak minuta i dogodio se na otvorenom ispred džamije Mosalla, glavnog mjesta u kome se održava džuma.

Iranski državni mediji javili su da su se slični protesti održali u ostalim iranskim gradovima i mjestima. U Bamianu su novi protesti planirani za večernje sate dok su se šiiti širom Bliskog istoka okupljali na protestnim skupovima tjedan dana nakon pogubljenja al-Nimra.

Protesti su uslijedili nakon što je Iran javio u četvrtak da je u zračnom udaru pod saudijskim vodstvom prethodne noći pogođena iransko veleposlanstvo u Sanaai, jemenskoj prijestolnici. Novinar Associated Pressa koji je došao do te lokacije neposredno nakon iranske objave, ipak, nije uočio nikakve štete na zgradi, koja se nalazi u blizini predsjedničke palate koja je bila pogođena u brojnim ranijim zračnim udarima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije