AUTOR UN-OVA PLANA ZA KOSOVO

Martti Ahtisaari nudi rješenje za Kataloniju

05.11.2017.
u 07:30

Bivši UN-ov posrednik u pregovorima Prištine i Beograda spreman je posredovati u razgovorima između Madrida i Barcelone

 Nakon što je španjolski sud izdao međunarodnu tjeralicu za katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom i četvoricom ministara katalonske vlade koji su utočište pronašli u Belgiji, a belgijske vlasti istovremeno potvrdile kako su zaprimile uhidbeni nalog te će ga detaljno proučiti, stotine tisuća građana okupile su se na ulicama Barcelone zahtijevajući puštanje uhićenih političara. Istovremeno, na Nordijskom savjetu koji se održava u Helsinkiju svoj je stav o rješenju krize koja potresa Španjolsku iznio i dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, poznat kao UN-ov posrednik u pregovorima između Prištine i Beograda te autor plana o nezavisnosti Kosova, koji je kazao kako bi Španjolska trebala dopustiti katalonskim čelnicima da se vrate i sudjeluju na izvanrednim izborima.

– Bilo je pomalo glupo od katalonskih vođa da se kockaju jednostranim proglašenjem neovisnosti, čime su stvorili brojne probleme, no istovremeno smatram da je i Madrid reagirao previše burno – kazao je Ahtisaari. Dodao je kako je spreman sudjelovati kao posrednik u pregovorima između Španjolske i Katalonije te, ako je moguće i potrebno, da se u cijeli slučaj uključe UN i EU.     

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?