U BIJEGU OD 1993.

Mafijaš playboy koji oružjem barata od svoje 14. godine

30.08.2019.
u 21:00

- Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio – izgovorio je Matteo Messina Denaro (57)

– Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio - izgovorio je nekom prigodom Matteo Messina Denaro (57), čovjek čije lice već godinama krasi Europolov popis deset najtraženijih europskih bjegunaca. 

Denaro, poznat po nadimcima Rolex i Dijabolik, slovi i kao najveći playboy među mafijašima, čiji su prepoznatljiv znak, osim Rolexa, naočale Ray Ban i odijela Giorgio Armani. S policijskog radara nestao je 1993. godine, a svi pokušaji da ga se uhvati do sada su spektakularno propali. Talijanska policija, ali i FBI, smatraju da je on na čelu Cosa nostre naslijedio nekadašnje velike šefove te organizacije Salvatora Tota Riinu i Bernarda Provenzana. 

Obojica bivših bossova godinama su bila u bijegu prije nego što su uhićena. Riina je u bijegu bio 23 godine prije nego što je 1993. godine uhićen i osuđen na 26 kazni doživotnog zatvora. Provenzano je u bijegu bio nevjerojatne 43 godine prije nego što je 2006. godine uhićen u nekakvoj pojati te osuđen na šest kazni doživotnog zatvora. Umrli su u zatvoru, jedan 2016., drugi 2017., a to vjerojatno čeka i Denara, koji je u odsutnosti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Naravno, pod uvjetom da bude uhićen, što policiji za sada ne polazi za rukom. I to sve od kada je 1993. netragom nestao iz toskanskog gradića Forte dei Marami. Talijanska policija pretpostavlja da se Denaro skriva negdje na Siciliji, točnije u blizini svog rodnog mjesta. S vremena na vrijeme uspije im uhititi njemu bliske ljude pa su tako u travnju 2018. godine uhitili 21 osobu iz njegova najbližeg okruženja, no njega se nisu dokopali.

Na duši mu je 50 života

Nije im pomoglo ni to što su iza rešetaka strpali njegovu sestru i brata. Denaro je atipičan mafijaš jer ne haje previše za pravila kojih su se pridržavali mafijaši starog kova kao što su bili Riina i Provenzano. U svijetu njih dvojice bilo je nezamislivo da neki mafijaš prizna izvanbračno dijete, što je Denaro učinio.

Isto tako, u svijetu Provenzana i Riine nezamislivo je bilo i da se lice novog mafijaškog bossa pojavi na nekoj novinskoj naslovnici. A Denarovo lice 2001. godine našlo se na naslovnici magazina L’Espresso koji ga je predstavio kao novog šefa mafije. Nakon što su uhićeni Provenzano i Riina, doznale su se neke stvari o Denaru.

 

 

Riina ga nije volio jer je Denaro novac zarađivao sporije nego što je Riina mislio da treba, a prao ga je ulažući ga u legalne poslove pa je tako njegova obitelj među ostalim imala i lanac supermarketa na Siciliji. Provenzano je pak s njim komunicirao koristeći šifrirane papiriće pa se tako doznalo da je u toj korespondenciji Denarov pseudonim bio Alessio, a smatra se da je Provenzano upravo njega odredio za svog nasljednika na čelu Cosa nostre.

Denaro je rođen u poznatoj mafijaškoj obitelji, a njegov otac Francesco Messina Denaro, poznat po nadimku Don Ciccio, bio je šef klana Castelvetrano i šef mafijaške organizacije u regiji Trapani. 

S oružjem je naučio rukovati kada mu je bilo samo 14 godina, a prvo je ubojstvo počinio s 18. Od tada do danas na duši mu je 50 ubojstava, a “slavan” je postao kada je ubio Vincenza Milazza, šefa suprotstavljenog mafijaškog klana i njegovu trudnu djevojku, koju je zadavio. Smatra se da je ubio i jednog vlasnika hotela na Siciliji i to zato što mu je ovaj predbacio veze s jako mladim, jedva punoljetnim djevojkama. 

Voli igrati videoigre

Kada je Denarov otac umro 1998. godine, on ga je naslijedio na čelu klana koji je brojio 900 ljudi. Denaro je ujedinio dvadesetak mafijaških obitelji iz regije Trapani, pretvorivši svoj klan, uz klan iz Palerma, u jedan od najmoćnijih klanova Cosa nostre. Obogatile su ga iznude, građevinski poslovi te veze s kolumbijskim kartelima, a zbog tih poslova te veza s mafijaškim obiteljima u SAD-u dospio je i na radar FBI-a, koji godinama istražuje njegove poslovne aktivnosti.

Nakon ubojstva antimafijaških istražitelja Giovannija Falconea, u čijem je praćenju sudjelovao, i Paola Borsellina 1992., uhićenja Salvatora Tota Riine 1993. te velikog antimafijaškog sudskog procesa, mafija je odlučila prisiliti državu da reterira, odnosno da je prestane proganjati. Na sastanku mafijaških bossova, na kojem je sudjelovao i Denaro, odlučeno je da se državu na povlačenje natjera serijom bombaških napada.

U tim napadima poginulo je deset osoba, 93 su bile ozlijeđene, a oštećeni su i neki spomenici kulture poput galerije Uffizi u Firenci. Nakon tih bombaških napada Denaro je nestao bez traga, a 2002. zbog njih je u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor.

Od tada do danas talijanska policija pohvatala je mnoge njegove bliske suradnike te mu zaplijenila imovinu vrijednu 1,4 milijarde eura. No mafijaški boss i playboy, koji uz to voli igrati i videoigre, i dalje im je neuhvatljiv

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?