'MI SMO SJEĆANJE SVIJETA'

Macron pozvao na savez: 'Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu'

08.01.2018.
u 10:55

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u ponedjeljak navečer i utorak u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj potkraj ove godine

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas u Xianu na veliki savez Francuske, Europe i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

"Naše sudbine su povezane", rekao je u govoru od sat i četvrt u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano ujutro.

"Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost", rekao je.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u ponedjeljak navečer i utorak u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj potkraj ove godine.

Macron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimi. Najavio je tako da će 2018./2019. organizirati "francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije".

Bez odluke Kine da ne odustane, "Pariški sporazum ne bi preživio" američku odluku, rekao je, napomenuvši ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima.

"Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Tko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača" na tom području, rekao je.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije