Nakon eksplozija

Macron posjetio porušeni Bejrut i obećao novi "politički pakt" za Liban

06.08.2020.
u 18:19

Macron je hodao oštećenim ulicama Bejruta dok je oko njega gomila ljudi skandirala da će vlada "pasti" zatraživši međunarodnu pomoć, javlja Euronews.

"Ovdje sam i da pokrenem novu političku inicijativu. To ću izraziti danas popodne libanskim liderima i političkim snagama", rekao je Macron.

Libanska vlada odredila je kućni pritvor za nekoliko dužnosnika luke u Bejrutu dok su istražitelji ispitivali uzroke masovne eksploziju u skladištu eksolozivne materije.

Spasioci još uvijek tragaju za preživjelima nakon eksplozija u glavnom gradu Libana od kojih je najmanje stradalo 137 osoba a tisuće ozlijeđenih.

Neuspjeh političara i službenika da spriječe katastrofu izazvao je veliki gnjev građana u Libanu. Zbog toga je posjeta Macrona uglavnom naišla na odobravanje.

Macron se, kako javlja Euronews, sastao s predsjednikom Michelom Aounom i premijerom Hassanom Diabom, kao i predstavnicima hitnih službi.

Pariz je poslao tri aviona pomoći i medicinskog materijala u Bejrut. Četvrti zrakoplov pomoći, navodi Euronews, tek treba stići.

"Morat ćemo organizirati dodatnu podršku u narednim danima, i na francuskom, i na europskom nivou", rekao je predsjednik Macron.

No, francuski dužnosnik također je rekao da će se sastati s cijelim političkim establišmentom, intelektualcima i novinarima zbog "dijaloga istine".

"Bez obzira na eksploziju, znamo da je ovdje kriza ozbiljna. Ona podrazumijeva povijesnu odgovornost dužnosnika", istaknuo je on.

Insistirao je na tome da se zemlja mora reformisati, napomenuvši da "Francuska to zahtijeva već mjesecima, ako ne i godinama".

"Ako se te reforme ne provedu, Liban će i dalje tonuti", upozorio je Macron.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?