francuski predsjednik

Macron: Europa mora smanjiti ovisnost o Sjedinjenim Državama

Emmanuel Macron
POOL/REUTERS
10.04.2023.
u 21:15

Macron je rekao kako je "veliki rizik" s kojim se Europa suočava da "bude uhvaćena u krize koje nisu naše", što je sprečava u izgradnji svoje strateške autonomije.

Europa mora smanjiti svoju ovisnost o Sjedinjenim Državama i izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i SAD-a oko Tajvana, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u predsjedničkom avionu na povratku s trodnevnog državnog posjeta Kini.

U razgovoru s POLITICO-m i dva francuska novinara nakon što je proveo oko šest sati u razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tijekom posjeta, Macron je naglasio svoju omiljenu teoriju o "strateškoj autonomiji" za Europu, vjerojatno predvođenu Francuskom, da postane "treća supersila".

Rekao je kako je "veliki rizik" s kojim se Europa suočava da "bude uhvaćena u krize koje nisu naše", što je sprečava u izgradnji svoje strateške autonomije.

Xi Jinping i Komunistička partija Kine s entuzijazmom su podržali Macronov koncept strateške autonomije i kineski se dužnosnici neprestano pozivaju na njega u svojim odnosima s europskim zemljama. Stranački čelnici i teoretičari u Pekingu uvjereni su da je Zapad u padu, a Kina u usponu i da će slabljenje transatlantskih odnosa pomoći ubrzati taj trend.

- Paradoks bi bio da, nadvladani panikom, vjerujemo da smo samo sljedbenici Amerike. Pitanje na koje Europljani trebaju odgovoriti jeste to je li u našem interesu ubrzati krizu na Tajvanu? Ne. Još gore bi bilo misliti da mi Europljani moramo postati sljedbenici te teme i ugledati se na agendu SAD-a i kinesku pretjeranu reakciju - rekao je Macron u intervjuu.

Samo nekoliko sati nakon što je njegov avion napustio Guangzhou i krenuo nazad u Pariz, Kina je pokrenula velike vojne vježbe oko samoupravnog otoka Tajvana, koji smatra svojim teritorijem, ali su SAD obećale da će ga naoružati i braniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije