Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska formiraju regionalnu komandu NATO-a

14. veljače 2019. u 14:45 0 komentara 219 prikaza

Ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije potpisali su Pismo namjere o Regionalnoj komandi komponente specijalnih operacija (R-SOCC) na marginama sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. Ta inicijativa predstavlja još jedan primjer bliske suradnje među NATO saveznicima i partnerima.

Pod čelništvom Mađarske, četvero europskih saveznika i zemlja partner Austrija radit će zajednički na uspostavi R-SOCC za manje zajedničke operacije. Ta komanda izuzetno će ojačati sposobnost tih pet zemalja da razmjeste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC omogućuje svakom njenom sudioniku da dadne vlastiti doprinos, istovremeno imajući korist od integrirane strukture R-SOCC kada bude aktivirana.

Zamjenica generalnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller pohvalila je inicijativu, rekavši da predstavlja "značajan korak naprijed u jačanju  kapaciteta specijalnih operativnih snaga u regiji i ka potpuno integriranom elementu regionalne komande".

Nova multinacionalna komanda bit će razvijena u skladu s NATO standardima, koristeći ekspertizu stožera NATO-a za specijalne operacije u Monsu u Belgiji. Iako je primarno namijenjena za operacije NATO-a i EU, komanda bi mogla sudjelovati u drugim međunarodnim misijama, vježbama ili obukama, navodi se na websiteu NATO-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.