misteriozno ubojstvo

Liječnika, sina bivšeg predsjednika Njemačke, ubio nožem usred predavanja

A3817 Tobias Hase/DPA/PIXSELL
20.11.2019.
u 19:05

Liječniku je u pomoć priskočio policajac izvan dužnosti koji je i sam ozbiljnije ranjen.

Poznati njemački liječnik Fritz von Weizsäcker (59) držao je u utorak navečer predavanje o masnoj jetri u berlinskoj klinici Schlosspark pred 20-ak ljudi. Nakon što je prošlo 55 minuta predavanja, ćelavi je muškarac iz publike odjednom skočio i nožem više puta ubo liječnika koji je nešto poslije preminuo. Napadača su svladali okupljeni iz publike, ali tek nakon što je ozlijedio još jednog čovjeka. Gnjusni zločin uzbunio je njemačku javnost, ne samo zbog toga što je žrtva sin bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsäckera.

Ima maniju proganjanja

Tijekom napada jedan od gostiju odmah je priskočio u pomoć liječniku te je i sam ozbiljno ozlijeđen. Poslije se doznalo da se radi o policajcu koji nije bio na dužnosti, a na predavanje je stigao kao gost. Nakon što su drugi posjetitelji svladali ubojicu, na mjesto događaja stigla je ekipa hitne pomoći koja je pokušala oživjeti liječnika, ali bez uspjeha. Iza sebe je ostavio suprugu Katju i troje djece.

Novine Bild od svjedoka događaja saznale su da je riječ 57-godišnjem njemačkom državljaninu, ćelavom muškarcu u tamnoj jakni koji je liječnika napao nožem te je izgledao psihički rastrojeno.

Der Spiegel je sinoć objavio kako je ubojica kazao da je ubojstvo “osveta za žrtve rata u Vijetnamu”, jer je Richard von Weizsäcker u 60-im godinama prošloga stoljeća bio predsjednik uprave kemijskog koncerna Boehringer Ingelheim, koji je u Vijetnam izvozio bojne otrove. Kako je Richard von Weizsäcker umro prije gotovo pet godina odlučio je ubiti njegova sina Fritza. Na internetu je vidio najavu predavanja u bolnici i odlučio se s drugog kraja zemlje iz Falačkog Porajnja vlakom uputiti u Berlin (na put dug oko 600 kilometara) i ubiti sina bivšega predsjednika. Nož je kupio u svom rodnom mjestu i sa sobom ga je imao cijeli put u vlaku, kazao je ubojica.

Ubojica je psihički bolesna osoba i pati od manije proganjanja, zaključili su psihijatri. koji su ga smjestili u psihijatrijsku kliniku zatvorenog tipa.

"Sad je bio kod nas na roštilju"

Fritz von Weizsäcker najpoznatiji je kao sin Richarda (1920.-2015.), bivšeg predsjednika zemlje u vrijeme ujedinjenja Njemačke. Bio je predsjednik od 1984. do 1994. godine, a prije toga je bio gradonačelnik Berlina. Bio je član Kršćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, a najupamćeniji je ostao po govoru iz 1985. kada je na 40. obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata poraz nacista nazvao “danom oslobođenja za Njemačku”. Taj se govor još uvijek izučava u školama i na fakultetima.Njemačka kancelarka Angela Merkel, članica CDU-a, izrazila je sućut obitelji Fritza von Weizsäckera, a predsjednik liberalne Slobodarske demokratske stranke (FDP) Christian Lindner napisao je da je umro njegov prijatelj koji je mu je upravo bio gost na roštilju te se zatim upitao “u kakvom to svijetu živimo”

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?