OPTUŽENA ZA NIZ DJELA

Liječnica radila na zamjeni u 12 ordinacija, lažirala recepte pa podigla 4620 tableta oksikodona

Marko Prpic/PIXSELL
11.01.2024.
u 09:41

Prema optužnici, 47-godišnju liječnicu se tereti da si je namjeravala pribaviti znatnu protupravnu imovinsku korist pri čemu je prouzročila znatnu štetu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jer je proizvoljno ispisivala velik broj liječničkih recepata.

Zloporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, zloporaba droga te nedozvoljena preprodaja tvari zabranjenih u sportu djela su koja se na teret stavljaju 47-godišnjoj liječnici protiv koje je ŽDO Split podigao optužnicu. Navedena djela počinila je od 7. ožujka 2022. do lipnja 2023. na području Županije splitsko-dalmatinske gdje je radila kao liječnik i to zamjenski u 12 ordinacija. Tužiteljstvo tvrdi da je tijekom tog rada postupala suprotno Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kod izdavanja tzv. posebnih liječničkih recepata i ograničenih liječničkih recepata bez znanja pacijenata.

Prema optužnici, 47-godišnju liječnicu se tereti da si je namjeravala pribaviti znatnu protupravnu imovinsku korist pri čemu je prouzročila znatnu štetu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO)  jer je proizvoljno ispisivala velik broj liječničkih recepata. Koristila je prigodu što radi kao zamjena u raznim ordinacijama pa je u recepte bez znanja pacijenata upisivala njihove imena, da bi potom pečete ovjeravala pečatom ordinacija u kojima je radila te ih ovjeravala i svojim doktorskom pečatom. U tako izrađene liječničke recepte je proizvoljno upisivala nepostojeće brojeve protokola i protivno Pravilniku o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept nije evidentirala izdavanje narkotika u knjigu narkotika. Za izdavanje lijeka koji sadrži hormone rasta nije zatražila odobrenje niti joj je bolničko povjerenstvo za lijekove odobrilo izdavanje tog lijeka.

 

S tako izrađenim receptima se, tvrdi dalje ŽDO, 47- godišnjakinja koristila u ljekarnama na području Županije splitsko-dalmatinske gdje je osobno podizala lijekove s kojima je na za sada neutvrđeni način nedopušteno raspolagala. Time je sebi pribavila neutvrđenu znatnu nepripadnu imovinsku korist. S obzirom na to da je lijekove podizala uz povlaštenu cijenu oštetila je HZZO za stvarnu vrijednost lijekova od oko 24.494 eura.

Tereti ju se i da je u istom razdoblju i mjestu, izrađenim liječničkim receptima podigla ukupno 4.620 tableta iako je znala da riječ o narkotiku koji sadrži oksikodon. Tablete je potom na neutvrđeni način davala drugim osobama na uživanje. Optužena je i da je  u više ljekarni podigla ukupno 94 doze lijeka koji sadrži hormon rasta u kojem je djelatna tvar somatropin pa je i na taj lijek na neutvrđen način dala drugima na uživanje.

Tužiteljstvo u optužnici traži i da se protiv 47-godišnje liječnice produlje mjere opreza koje su joj određene 12. rujna 2023. kada joj zabranjeno obavljanje liječničke djelatnosti te joj naloženo da se redovito javlja policiji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?