POKAZALE ANALIZE

Krastavci iz Makedonije puni pesticida

'krastavci2'
Foto: ''
10.11.2013.
u 10:57

Zamjenik direktora makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo Abdulezel Dogani rekao je da je pronađena 10 puta veća količina pesticida klorpirifos od dozvoljenog

Hrvatska je vratila Makedoniji 34 tone krastavaca u kojima je pronađena velika količina pesticida klorpirifos, a makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo najavila je istragu.

Zamjenik direktora makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo Abdulezel Dogani rekao je da je pronađena 10 puta veća količina pesticida klorpirifos od dozvoljenog, prenose skopski mediji. 

On je naveo da su pesticidi korišteni dva dana prije berbe, iako je za razgrađivanje neophodno najmanje sedam dana. 

Dogani kaže da je riječ o iskusnoj domaćoj tvrtci koja izvozi i za druge zemlje članice EU. 

Povećano prisustvo kemikalije u povrću otkriveno je nakon što je u Hrvatskoj bilo podvrgnuto hemijskoj analizi 8.615 kilograma krastavaca prve klase i 25.510 kilograma druge klase. 

U makedonskim krastavcima otkriveno je prisustvo od 0,14 do 0,26 miligrama po kilogramu opasne hemikalije. 

Prema zakonskim propisima EU i Svjetske zdravstvene organizacije, maksimalni nivo prihvatljiv za dnevno unošenje za krastavce iznosi 0,05 mg/kg. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije