20 ZEMALJA UKLJUČENO U LANAC ORUŽJA

Komponente za bombe ISIL-a stižu iz 51 tvrtke, ponajviše iz Turske

ISIL
25.02.2016.
u 16:36

Prema istraživanju Grupe za istraživanje oružja, 51 tvrtka iz 20 zemalja je uključena u lanac snadbijavanja komponentama od kojih Islamska država pravi improvizovane eksplozivne naprave.

Značajan dio komponenti koje militanti ISIL koriste za pravljenje improviziranih eksplozivnih naprava dolazi iz Turske i Iraka, navodi Grupa iz Londona za istraživanje oružja. „Blizina je glavni razlog što se roba proizvedena u Turskoj i Iraku pojavljuje u lancu snadbijevanja komponentama koje ISIL koristi za pravljenje improviziranih eksplozivnih naprava.

I Irak i Turska imaju razvijen poljoprivredni i rudarski odjel u kojima se kemikalije i eksplozivni elementi intenzivno koriste", navodi se u izveštaju Grupe za istraživanje oružja iz Londona objavljenom u srijedu. Prema izvještaju, 51 tvrtka u 20 zemalja sudjeluje u snadbijevanju komponentama lanca koji koriste ekstremisti ISIL za pravljenje improviziranih eksplozivnih naprava.

Kemijski prekurzori, detonatorski gajtani, detonatori, kablovi i žice dominiraju u lancu. „Sa 13 tvrtki uključenih u lanac snabdijevanja, Turska je zemlja iz koje ISIL dolazi do najviše komponenti za pravljenje improviziranih eksplozivnih naprava", navodi se u izvještaju.

"Nokiju 105" koristili kao daljinski upravljač za aktiviranje bombi Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Rumunjska i Japan su na listi država koje proizvode komponente koje se koriste u bombama ISIL. Proizvođači ovih ovih materijala ponekad ne znaju krajnje odredište zato što su lanci snadbijavanja preveliki i sa previše posrednika se trguje. Grupa za istraživanje oružja u Londonu analizirala je više od 700 komponenti pronađenih u tvornicama bombi ISIL i iz neeksplodiranih eksplozivnih naprava terorista. Militanti ISIL najčešće su koristili mobilni telefon „Nokiju 105" kao daljinski upravljač za aktiviranje bombi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije