ANALIZA NYT-A

Koliko je teritorija ove godine osvojeno u ratu? Imali su velike planove, ali nije se dogodilo ništa

rat u ukrajini
Stringer/Reuters
29.09.2023.
u 07:32

Unatoč velikim naumima ruske i ukrajinske strane, od početka godine tek su ukupno oko 1.300 kilometara kvadratnih zauzele vojske

Crta bojišnice jedva se pomaknula i nakon svih napada koje su proteklih mjeseci izvele ukrajinska i ruska strana, tvrdi New York Times u najnovijoj analizi stanja s terena. Od cijelog teritorija, od početka godine tek je oko 1.300 kilometara kvadratnih promijenilo strane, s tim da je najmanje promjena bilo upravo u kolovozu

Rusija je s početka godine planirala zauzeti cijeli Donbas, dok je Ukrajina htjela podijeliti ruske snage napadom s juga.

Ipak, nijedna strana nije uspjela u naumu, a oboje imaju slične probleme: pokušavaju doći do teritorija koji su već vrlo dobro utvrđeni posljednjih mjeseci, dok se ubijeni generali i zapovjednici mijenjaju uglavnom novacima koji nemaju dovoljno iskustva, navodi se u analizi NYT-a. 

Prema analizi, Ukrajina je od početka godine dobila oko 370 kilometara kvadratnih, dok je Rusija zauzela oko 860. Ipak, usporedi li se 490 kilometara kvadratnih koje je Rusija zauzela više od Ukrajine, to zapravo nije puno - radi se o teritoriju koji je manji od New Yorka i Kijeva. 

- Cijela strategija u Ukrajini je da Rusi puste Ukrajince da prolaze kroz rusku obranu, umiru što više i unište što više zapadnjačke opreme - objasnila je rusku strategiju stručnjakinja s King's Collegea u Londonu Marina Miron, dodajući kako Rusiji zapravo odgovara trenutno stanje. 

Inače, Rusija trenutno drži oko 18 posto ukrajinskog teritorija, uključujući i Krim, što je zemlja veća od Švicarske. Nastavi li se ova relativna stagnacija na bojišnici, Ukrajina bi se u narednom razdoblju mogla suočiti s gubitkom potpore Zapada, posebice zato što se za nadoknadu neke opreme čeka godinama. Upravo to je, tvrdi Miron, cilj Rusije.

- Rusija čeka da Zapad Ukrajini okrene leđa - dodala je Miron.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?