Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Kineska potražnja za žitaricama stvorila pritisak na europskom tržištu

30. studenoga 2020. u 14:11 0 komentara 62 prikaza
zitarice

Europski kupci žitarica suočeni su ove godine s neuobičajeno žestokom kineskom konkurencijom u borbi za viškove koji se ubrzano tope, pa mnogi u planove već uključuju iduću žetvu.

Kina je krenula u kupnju žitarica širom svijeta, potaknuta djelomice oporavkom mesne industrije od epidemije afričke svinjske kuge, objašnjava Reuters.

U Europi je pak žetva ove godine bila nešto slabija, Rusija je isporučila manje pšenice no što se očekivalo, a Ukrajina, glavni europski dobavljač kukuruza, imala je problema sa sušom.

Cijene hrane ipak ne bi trebale porasti, procjenjuju trgovci, budući da su se ključni dobavljači u mlinarskoj industriji opskrbili unaprijed, troškovi sirovina raspoređeni su na druge stavke u lancu nabave a supermarketi se žestoko natječu za osnovne prehrambene namirnice.

Prerađivačka industrija možda će ipak morati smanjiti nabavu bude li Europa i dalje puno izvozila. Kakvo-takvo olakšanje mogla bi joj donijeti urušena potražnja restorana i kafića u lockdownu, budući da će moći rastegnuti zalihe na nešto dulje vremensko razdoblje.

Čekanje proljeća

Nabavu će možda morati ograničiti do proljeća i dolaska na tržište kukuruza iz Južne Amerike, odnosno do ljeta i žetve pšenice u Europi, tumače trgovci.

"U cjelini gledano, očekujemo visok stupanj štedljivosti u potražnji za pšenicom u Europi u idućim mjesecima", zaključuju u savjetodavnoj tvrtki Agritel.

"Kina je zaista prodrmala tržište", konstatira neimenovani francuski trgovac. "Sve je skupo i glavna je tema izvoz a ne uvoz", dodaje.

Rošade

Urod pšenice i ječma u Francuskoj bio je ove godine za četvrtinu manji no što je uobičajeno, a isporuke u Kinu trebale bi biti još obimnije nego prošle godine.

Time se otvorio prostor za Njemačku, Poljsku i baltičke zemlje da povećaju izvoz pšenice u Alžir, koji tradicionalno pokriva svoje potrebe uvozom iz Francuske.

Zemlje na sjeveru Europske unije okrenule su se pak izvozu pšenice na azijska tržišta, uključujući Pakistan, kako bi podmirile snažnu potražnju potaknutu višim cijenama u Rusiji i preventivnom nabavom povezanom s pandemijom covida 19. 

Izvoz meke pšenice iz EU-a i Britanije u sezoni 2020/2021. trenutno raste za petinu slabije nego u prošloj, rekordnoj sezoni, ali valja podsjetiti da je prije samo nekoliko mjeseci njegov rast bio upola slabiji, objašnjavaju trgovci.

Uskoro bi mogao dostići prošlogodišnji tempo, ako je suditi po isporukama koje su dogovorene u proteklim tjednima, dodaju. 

Napetosti i vremenske neprilike

Kini je već prodano nekoliko brodskih pošiljki francuskog ječma čija se žetva očekuje u ljeto iduće godine, navode trgovci. Kupnja je odrađena neuobičajeno rano, upozoravaju, a rezultat je snažan rast cijena te žitarice u ovom mjesecu. 

Prodaja ječma Kini intenzivirana je zbog napetosti u odnosima između Pekinga i Australije, glavnog kineskog dobavljača te žitarice.

U Europi trgovci imaju problema i s nabavom kukuruza. Urod u Ukrajini znatno je manji zbog suše pa se očekuje znatno skromniji izvoz u EU čiji se stočarski sektor uvelike oslanja na uvoz te žitarice.

Rezultat su više cijene kukuruza i okretanje kupaca pšenici namijenjenoj za proizvodnju stočne hrane i sekundardnim žitaricama.

Uvoz kukuruza u EU i Britaniju u sezoni 2020/2021. trenutno je još uvijek 17 posto manji nego prošle godine, napominje Reuters.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.