jačanje vojske

Kina naoružava Srbiju, Zapad zabrinut: Šalju vojne dronove i drugu opremu

11.09.2019.
u 21:00

Bit će to prvi izvoz kineskih vojnih letjelica u neku europsku zemlju, a ministar Vulin naglasio je kako će ta isporuka znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala.

Srbijanske vlasti zahvalile su Kini zbog toga što će, nakon održanih sastanaka s kineskom vojnom delegacijom, podržati srpsku vojsku isporukom bespilotnih letelica i druge vojne opreme. 

Kinezi će Srbima, kako se izvješćuje isporučiti devet dronova Chengdu Pterodactyl-1, poznatih i kao Wing Loong, s mogućom isporukom još 15 dronova u budućnosti.

Bit će to prvi izvoz kineskih vojnih letjelica u neku europsku zemlju, a ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin naglasio je kako će ta isporuka znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti.

Ministarstvo obrane Srbije navelo je u svom priopćenju kako je Zhang Youxia, šef kineskog vojnog izaslanstva, kazao da je Srbija značajan partner Kine i naglasio herojsku obranu srpskog naroda tijekom 78 dana NATO agresije, što je bio čelični dokaz uništavanja međunarodnog zakona i reda.

Kina je pak u svom službenom priopćenju navela da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao kako je povijest pokazala da je Kina najpouzdaniji prijatelj Srbije.

Podsjetimo kako je Srbija ranije osnažila oružane snage ruskim ratnim zrakoplovima, tenkovima i drugom vojnom opremom, a zapadne agencije, poput AP-a, navode da bi kinesko i rusko naoružavanje moglo potaknuti Srbiju na još jedan rat, ponajprije s Kosovom, njenom bivšom pokrajinom čiju državnost Kina i Rusija ne priznaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije