napetosti rastu

Kina ispaljuje rakete, Tajvan povećava razinu pripravnosti

AFP
05.08.2022.
u 07:33

Kineska vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je jutros kineska državna televizija, a prenosi Reuters.

Istodobno je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem razine pripravnosti i da će prikladno reagirati na "neprijateljsku situaciju".

Tajvan je priopćio da je Kina ispalila 11 projektila u more oko otoka. 

Kina žestoko optužila SAD

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova oštro je kritizirao SAD i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njenog posjeta Tajvanu. Hua Chunying objavio je niz tweetova u kojima optužuje SAD i upozorava na kinesku odmazdu.

“Pelosiin trik je još jedan bankrot američke politike, diplomacije i vjerodostojnosti. To dokazuje da je SAD najveći saboter mira i najveća smetnja regionalnoj stabilnosti”, objavio je, prenosi Index.

"Ovaj incident je sam orkestrirao i isprovocirao SAD, a uzrok, posljedice i zasluge isu kristalno jasni. Kina je učinila sve što je diplomatski moguće da spriječi ovu krizu koja je Kini nametnuta", dodao je. Chunying je upozorio da Kina neće "tolerirati nijedan čin koji šteti našim temeljnim interesima" i da neće "sjediti sa strane i gledati kako SAD igra na tajvansku kartu kako bi služio unutarnjoj politici SAD-a i sebičnim interesima nekih političara".

SAD spremna na dodatnu eskalaciju

Amerika očekuje da će Kina nastaviti reagirati sljedećih dana usred pojačanih napetosti oko Tajvana. Koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je SAD spreman na takvu reakciju.

Rekao je da su postupci Pekinga značajna eskalacija u pokušaju da promijeni status quo. Dodao je da će SAD nastaviti podržavati mir između Kine i Tajvana.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako se nada da Kina "neće proizvoditi krizu ili tražiti izgovor za povećanje svoje agresivne vojne aktivnosti".

"Mi, zemlje diljem svijeta, vjerujemo da eskalacija ne služi nikome i da bi mogla imati neželjene posljedice koje ne služe ničijem interesu." Američki zakon zahtijeva od vlade da tretira prijetnje Tajvanu, uključujući blokade, kao stvari od "velike zabrinutosti".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?