postavljeni prije gotovo tri tjedna

KFOR poziva Srbe da ubrzaju uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Kosovo
VALDRIN XHEMAJ/PIXSELL
29.12.2022.
u 21:49

Međunarodne snage (KFOR) zatražile su u četvrtak od Srba da ubrzaju uklanjanje barikada s cesta na sjeveru Kosova koje su postavili prije gotovo tri tjedna prosvjedujući zbog uhićenja svojih sunarodnjaka.

Odluku da uklone kamione i teške stojeve s prometnica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raški, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su danas prije podneva, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.

U tijeku je uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, a očekuje se da budu potpuno uklonjene tijekom večeri, što bi omogućilo i otvaranje prijelaza Jarinje i Brnjak.

U priopćenju koje objavljuju beogradski mediji KFOR poručuje kako "pomno prati razvoj događaja".

"Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999", navodi KFOR.

Mirovne snage pozdravile su i sinoćnju odluku o uklanjaju barikada.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivena "nikad jača jamstva" Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba koji su prosvjedovali na barikadama neće biti procesuiran ili uhićen.

Srbi su na sjeveru Kosova blokirali prometnice u proteklih 19 dana u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca i raspoređivanja specijalnih postrojbi Kosovske policije (KP) na tom području.

Dejan Pantić, bivši policajac čije je uhićenje potaknulo prosvjede srpske manjine na Kosovu, odlukom ureda kosovskog javnog tužitelja prebačen je u srijedu u kućni pritvor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije