strateško pitanje

Katar blokiran zbog terorizma: Hoće li i SAD u blokadu?

Reuters/Pixsell
05.06.2017.
u 15:20

U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein službeno su prekinule sve odnose s državom Katar

U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati službeno su prekinuli sve odnose s državom Katar. 

Razlog zatvaranja svih zračnih prostora i pomorskih luka, navodi Forbes, izvire iz prihvaćanja terorizma od strane Katara, koji ne samo da je neprihvatljiv zbog rastuće prijetnje islamskog terora u svijetu, već i zbog toga što Katar ovim potezom pruža podršku Iranu i'destabilizirajućim faktorima u regiji'. Nije neobično što je ovakav potez povučen samo nekoliko tjedana nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Bliskom Istoku. U svom govoru, Donald Trump je naglasio kako upravo muslimanske nacije moraju pomoću u globalnoj borbi protiv terorizma, što su države kojima su u interesu dobri odnosi s SAD-om objeručke prihvatile. 

Pitanje je hoće li i SAD blokirati Katar, državu Perzijskog zaljeva s kojom usko surađuje kada su u pitanju diplomatski i gospodarski odnosi. Sjedinjene države u Kataru su pozicionirali vojnu bazu još 2003. godine, nakon sporazuma sa Saudijskom Arabijom. Mediji su zatim pisali o premještanju terorista iz Guantanama upravo u katarsku vojnu bazu. 

Katarska vlada dobila je zadatak čuvati zatvorenike Guantanama i spriječiti ih u vraćanju islamskom terorizmu, što je upitan koncept rehabilitacije s obzirom na to da sama država naginje podupiranju terorizma. U diplomatskoj blokadi koja je nastala, zbog sigurnosti, nitko nije u mogućnosti davati izjave, no iz neslužbenih izvora doznajemo kako državljani Katara imaju 14 dana za napustiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?