ORION JUQUERAS

'Katalonski separatisti nemaju drugu opciju nego proglasiti republiku'

25.10.2017.
u 19:19

Senat, u kojem stranka premijera Mariana Rajoya ima većinu, trebao bi se u petak izjasniti o odluci španjolske vlade koja znači pad katalonske vlade, kontrolu nad parlamentom, medijima i policijom

Potpredsjednik Katalonije Orion Juqueras izjavio je za Associated Press da će ta regija proglasiti novu republiku.

- Potezi Španjolske ne ostavljaju katalonskim separatistima nikakvu drugu opciju osim proglašenja nove republike - kazao je. 

U razgovoru je kazao i kako će nastaviti rad prema izgradnji republike jer po njihovom shvaćanju imaju 'demokratski mandat za proglašenje nove republike'.
 

Carles Puigdemont odbio obratiti se španjolskom Senatu

Katalonski separatistički vođa Carles Puigdemont odbio je poziv da se u četvrtak obrati španjolskom Senatu u vezi svojeg plana da proglasi neovisnost Katalonije, rekao je glasnogovornik regionalne vlade.

Ranije u srijedu njegovi pomoćnici kazali su da će on nazočiti sjednici Senata u Madridu.

No njegov glasnogovornik rekao je kasnije da on to neće učiniti jer je španjolska vlada već objavila da će uvesti izravnu upravu nad tom autonomnom regijom kako bi blokirala pokušaj njezina odcjepljenja.

Senat, u kojem stranka premijera Mariana Rajoya ima većinu, trebao bi se u petak izjasniti o odluci španjolske vlade koja znači pad katalonske vlade, kontrolu nad parlamentom, medijima i policijom. Madrid je također najavio da u roku od šest mjeseci namjerava sazvati nove regionalne izbore.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije