Trinidad i Tobago

Kako je malena karipska zemlja postala središte džihadista

04.02.2018.
u 19:13

Prije pet godina Tariq Abdul-Haqq bio je jedan od najtalentiranijih boksača Trinidada i Tobaga. Srčani borac iz malene karipske države osvojio je medalju na Igrama Commonwealtha i sanjao Olimpijske igre. Danas taj isti boksač leži mrtav negdje u prašini Iraka i Sirije, zakopan u ruševinama samoprozvanoga kalifata Islamske države.

Nažalost, on nije jedini koji je odlučio prevaliti put od 10.000 kilometara s rajskoga otočja na Karibima do bivše prijestolnice ISIL-a Raqqe. Procjenjuje se kako se iz male države ISIL-u pridružilo čak 70 boraca, a kada se tu ubroje njihove žene, djeca i rodbina, ispada kako je s Kariba u Siriju otišlo više od 100 ljudi. Kad se uzme u obzir da su SAD i Kanada dali po 300-tinjak džihadista, ispada kako je Trinidad i Tobago prava prijestolnica džihadista na američkom kontinentu. Taj detalj nije promaknuo ni samim džihadistima koji su u svom propagandom magazinu Dabiqu u ljeto 2016. godine objavili intervju s Abu Sa’d al-Trinidadijem, u domovini poznatim po imenu Shane Crawford. On je detaljno opisao svoj put iz zemlje bogate naftom do ratne zone na Bliskom istoku. Naravno, po običaju stranih džihadista, i on je prijetio kršćanima u svojoj bivšoj domovini. Obećao je kako će ulicama glavnog grada Port-of-Spaina teći rijeke krvi... Ono što je vjerojatno svima poznato je činjenica da na karipskom otočju nikad nije bilo terorističkih napada, pa čak ni prijetnji. Međutim, sada je vlada Trinidada i Tobaga ozbiljno zabrinuta zbog mogućnosti da se preživjeli džihadisti uspiju vratiti u domovinu i pokušaju isprati mozgove mlađim generacijama, piše Guardian. Zabrinuti su i nešto sjevernije, u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne samo zbog blizine već i zbog činjenice da građani Trinidada i Tobaga bez viza mogu putovati po cijelim Karibima, a vrijedi spomenuti i da je jedan terorist iz Trinidada i Tobaga već uhićen 2007. godine zbog planiranja napada na zračnu luku JFK u New Yorku. Stoga i ne čudi što je Donald Trump odmah po stupanju na vlast razgovarao s premijerom Keithom Rowleyijem, a vlada Ujedinjenog Kraljevstva upozorila svoje državljane na mogućnost napada na otočju. Kako je uopće došlo do takve eskalacije radikalizma na pitomim otocima na Karibima? Za početak, oko pet posto stanovništva Trinidada i Tobaga su muslimani. Velika većina njih nisu ekstremisti i poprilično su liberalni, ali problem je jedna manja skupina islamista koji zadaju glavobolju vlastima gotovo 30 godina. Davne 1990. skupina pod imenom Jamaat al Muslimeen pokušala je izvesti prvi i zadnji islamski puč na zapadnoj hemisferi. Islamisti su nekoliko dana držali premijera i ministra za taoce, a kad je konačno vojska preuzela kontrolu, idejni začetnik puča Yasin Abu Bakr završio je u zatvoru. Iako su brojke neumoljive, na Trinidadu i dalje tvrde da nemaju problema s ISIL-om i religijskim fanatizmom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije