22-godišnji mladić obolio

Jeziva snimka pluća oboljelog od korone: 'Ako i preživi, nikad neće moći samostalno disati'

16.10.2020.
u 07:44

- Ovakva oštećenja tkiva su, nasreću, vrlo rijetka, a uvjetovana su imunološkim odgovorom pacijenta - kaže dr. Žujović, koji je prebolio koronavirus.

Riječ je o 22-godišnjem mladiću. Ako preživi ovaj oblik, vjerojatno će ostati vezan za koncentrator kisika cijeli život, rekao je za 24sata.hr dr. Dejan Žujović, pulmolog iz Beograda. 

On je na svom Facebook profilu objavio snimku koju mu je proslijedio kolega, a prikazuje pluća 22-godišnjeg mladića oboljelog od korone.

- Ovakva oštećenja tkiva su, nasreću, vrlo rijetka, a uvjetovana su imunološkim odgovorom pacijenta - kaže dr. Žujović, koji je prebolio koronavirus.  

- Ovo je potpuna destrukcija plućnog tkiva. Nije česta, ali ostavlja doživotne posljedice ako pacijent preživi - kaže. 

- Ti ljudi osjećaju ozbiljan nedostatak zraka, malaksalost i fizičku nemogućnost da naprave tri koraka. Vezani su za postelju, dišu kao da će umrijeti svakog trenutka i nemaju previše godina - kaže te dodaje da oko 80 posto zaraženih ne zahtijeva nikakav tretman. 

- To će biti asimptomatski bolesnici koji slučajno otkriju prisutnost IgM i IgG antitijela. Manji postotak bolesnika zahtijeva hospitalizaciju, a od 2 do 3 posto umrijet će od ove infekcije - smatra. 

- Najbolja mjera prevencije je fizička udaljenost od 1 do 2 metra, uporaba maski kad udaljenost nije moguća i pranje ruku 20 sekundi. Zdravstveni sustav mora osigurati dovoljno PCR testova za sve sumnjive i koji moraju biti u dvotjednoj izolaciji. Bitna je kontrola kontakata, njihova izolacija i ispitivanje - pojasnio je srpski pulmolog.

Kaže da se cijepio protiv gripe upravo zato što je imao koronu i zato što je svakodnevno okružen pacijentima. Sumnja, kaže, da će se cjepivo protiv korona virusa pojaviti na tržištu već ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije