295 KM/H

Irma odnijela 7 života na Karibima, Sveti Martin gotovo uništen

Foto: Reuters/Pixsell
1/4
07.09.2017.
u 07:46

 

Najmanje sedam osoba je poginulo, a dvije su teško ozlijeđene na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je poharao uragan Irma. 
Uragan je opustošio male otoke na Karibima ostavljajući iza sebe samo ruševine, a Sveti Martin gotovo je uništen, javlja jutros BBC.  Sinoć je ministrica Annick Girardin za kanal  BFMTV, prije polaska za Guadeloupe kamo francuske vlasti šalju humanitarna pojačanja, izjavila kako raspolažu informacijom o dvije osobe smrtno stradale, no jutros stižu informacije o sedam poginulih. Strahuje se da bi ta brojka još mogla rasti. U međuvremenu dvije oluje su ojačale i mogle bi postati uragani. 
Apsolutna devastacija" koju je uragan Irma prouzročio na otoku Barbudi na Karibima procijenjena je na oko 150 milijuna dolara, izjavio je u srijedu premijer Antigve i Barbude Gaston Browne. "Inicijativa za obnovu trajat će godinama", rekao je Browne lokalnoj televiziji nakon posjeta otoku Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nešto ranije upozorio da će "biti žrtava" i da je moguća "okrutna bilanca" uragana Irme.
Prije odlaska na put ministrica je rekla da je potrebno hitno pružiti pomoć te evakuirati ugroženo stanovništvo.  "Nadamo se da će vjetrovi malo oslabiti i omogućiti letove izviđanja", rekla je ministrica Girardin.
Uragan Irma pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi. 
Približio se  Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju. Taj uragan je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi pušu 295 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC).
Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antilima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane. Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan. Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije