SUKOBI U UKRAJINI

Janukovič, oporba i EU postigli dogovor!

Prosvjedi u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
21.02.2014.
u 09:59

Francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova tijekom noći održali su krizne razgovore s vladom i opozicijom.

9 sati - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je kako je utvrđen nacrt dogovora s predsjednikom Ukrajine.  Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova upozorava kako nije riječ o konačnom dogovoru te ističe da opozicija još nije potvrdila Janukovičevu izjavu.

7 sati – Nakon pregovora između predsjednika Viktora Janukoviča, oporbe i trojice europskih ministara koji su trajali čitavu noć, postignut je dogovor o rješavanju krize, javlja RT. Potpisat će se u 10 sati, javljaju lokalne Novosti pozivajući se na izvore iz predsjedničke administracije.

Situacija u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, i dalje je napeta nakon sukoba prosvjednika i policije u kojima je u četvrtak, kako je priopćilo tamošnje ministarstvo zdravlja, poginulo 77 ljudi, a 577 ih je ozlijeđeno, piše BBC.

Aktivisti na poprištu sukoba Majdanu i dalje drže barikade, no prema izvješćima ove noći nije bilo nasilja. Također, francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova tijekom noći održali su krizne razgovore s vladom i opozicijom.

Dodajmo da je jučer Bijela kuća poručila Janukoviču da povuče policiju s ulica, dok je EU uveo sankcije za ljude odgovorne za nasilje, a njima će se ukinuti vize i zamrznuti sredstva. SAD je upozorio Kijev da će slijediti taj primjer. Ukrajinski policajci prvi su put dobili "pravo" streljivo, a ne gumene metke. Četvrtak je bio najkrvaviji dan od početka nemira u studenome s mnogo ubijenih prosvjednika čiji su egzekutori navodno bili policijski snajperisti. Ujedno, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su prosvjednici zarobili 67 policajaca, ali mnogi su kasnije pušteni.

Ukrajinski parlament sinoć je izglasao rezoluciju u kojoj se osuđuje nasilje na ulicama, zabranjuje se korištenje oružja protiv prosvjednika te se povlači vojska i policija poslana na njih. U parlamentu je na izvanrednoj sjednici bilo 239 od 450 zastupnika, od kojih je većina iz oporbenih stranaka. Na sjednici su se u jednom trenutku potukli zastupnici.

Za rezoluciju su glasali i neki zastupnici Stranke regija predsjednika Viktora Janukoviča. Novinar KyevPosta Christopher Miller na Twitteru je napisao da su 34 zastupnika Janukovičeve stranke glasala zajedno s opozicijom za rezoluciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?