Slovenski premijer

Janša upozorava: Prijeti nam četvrti val

janez janša
05.07.2021.
u 19:29

Slovenija zasad ima samo 40-ak potvrđenih slučajeva zaraznije delta varijante koronavirusa, kazao je u parlamentu premijer Janez Janša, ali i dodao da je četvrti val neminovan ako se do kraja ljeta ne cijepi barem 70 posto stanovništva, pa u Europi postoje i razmišljanja o uvođenju obveznog cijepljenja.

- Ako ne dođemo do 70 posto, imat ćemo četvrti val i na jesen će biti sve zatvoreno, kazao je premijer Janez Janša u parlamentu, odgovarajući na pitanja zastupnika o epidemiološkom stanju u zemlji, prenosi HRT. 

Odbacio je navode opozicije da je njegova vlada slabo upravljala zdravstvenom krizom i da je odaziv na cijepljenje slabiji jer nije kod ljudi stvorila dovoljno povjerenja. Janša je rekao da je s trećinom potpuno cijepljene populacije i 40 posto cijepljenih odraslih stanovnika Slovenia u europskoj sredini, no da i u Europi i Sloveniji procijepljenost treba znatno povećati, kako bi ovo ljeto i jesen protekli što normalnije.

- Ako u Europi na jesen budemo imali težak val zbog delta varijante, za to ćemo biti sami krivi. Trebat ćemo se tada pitati kako to da nam je uspjelo tako brzo razviti i proizvesti učinkovito cjepivo, a ne možemo uvjeriti ljude da se cijepe, rekao je  Janša.

Dodao je kako bi se cijela Europa, koja također ima problem s ubrzavanjem kampanje cijepljenja, morala pitati kako je došlo do takvog "raskoraka između napretka europske znanosti i ne baš visoke razine duhovnosti, svijesti i solidarnosti, kazao je Janša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?