kriza u njemačkoj

Jamajka je propala, u igru se uključila Kenija-savez

23.11.2017.
u 20:45

Politička kriza u Njemačkoj sve je ozbiljnija, a mediji sve više pišu o tome kako bi lider SPD-a Maritn Schulz trebao prihvatiti veliku koaliciju

Treći dan nakon propasti Jamajka koalicije glavna akcija koja prevladava njemačkim političkim prostorom mogla bi se nazvati “slamanje Martina Schulza po svaku cijenu”. Pritisak na šefa njemačkih socijaldemokrata (SPD), da prihvati novu veliku koaliciju s CDU/CSU-om Angele Merkel, prema pisanju tamošnjeg tiska, raste sa svih strana.

Pritisak na Schulza

Šef SPD-a, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. rujna, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s CDU-om Angele Merkel. No, nakon što je liberalni FDP izašao iz pregovora, nova GroKo postala je prihvatljiva sve većem broju članova SPD-a.

“Odbijanje Schulza da sudjeluje u vladi sije nemir u SPD-u”, piše dnevnik Süddeutsche Zeitung. “Svojim strogim odbijanjem šef SPD-a je otišao predaleko”, dodaje list.

U slučaju prijevremenih izbora, neki zastupnici strahuju da će ih birači kazniti jer su produljili političku krizu. Schulzov je argument da njegov neuspjeh na parlamentarnim izborima i slab rezultat CDU-a pokazuju da Nijemci ne žele novu “veliku koaliciju”. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier mogao bi u sadašnjoj političkoj krizi bez presedana biti ključni faktor koji će omogućiti ostanak Merkel na vlasti. Steinemeier se naime prometnuo u glavnog zagovaratelja formiranja bilo kakve vlade, samo da se ne ide u nove izbore, prije svega zbog straha od dodatnog jačanja Alternative za Njemačku (AfD). Tako je već održao sastanke s čelnicima FDP-a i Zelenih, no odbijen je svaki pokušaj ponovnih pregovora oko sastavljanja Jamajka koalicije. Čelnik FDP-a Christian Lindner, kojeg je njemačka javnost označila kao glavnog krivca debakla Jamajke, optužio je Zelene da šire “teorije zavjere” i da s njima koalicija ne dolazi u obzir. Predsjednik je razgovarao i s kancelarkom Merkel, a danas bi se trebao susresti s Martinom Schulzom i pokušati ga uvjeriti kako da u interesu države još jednom razmisli o “velikoj koaliciji” s kancelarkinim konzervativcima. Steinmeier je najavio i kako će se do kraja tjedna sastati s ustavnim stručnjacima i vidjeti koje sve opcije stoje na raspolaganju kako bi se izbjegli novi izbori.

Angela Merkel je pak sklonija novim izborima nego manjinskoj vladi, no Steinmeier vrši pritisak na političke čelnike pa se tako već spominje i moguće formiranje manjinske vlade koju bi SPD ipak podržao.

Novi izbori u travnju

Ako Schulz ostane vjeran sebi i ne dođe do crno-crvene velike koalicije, nagađa se da je moguća manjinska vlada (Kenija-savez) u bojama kenijske zastave crno-crveno-zeleni (CDU/CSU-SPD-Zeleni) koja bi u Bundestagu mogla izglasati gotovo sve što Merkel predloži. Također, u Donjoj Saskoj jučer je na lokalnoj razini inaugurirana velika koalicija CDU-SPD, i na krilima toga sada lome Schulza da pristane na istu koaliciju i na saveznoj razini. Ako Steinmeier ipak ne uspije za pregovarački stol dovesti one koji bi mogli s kancelarkom Merkel formirati vladu ili pak uvjeriti svoje bivše kolege iz SPD-a da se vrate u vladu, novi će se izbori održati vjerojatno početkom travnja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije