parlamentarni izborii

Izbori u Crnoj Gori: Pokret Europa sad osvojio najviše glasova, DPS na drugom mjestu

STEVO VASILJEVIC/REUTERS
11.06.2023.
u 22:52

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najveći broj glasova nakon obrađenih 97 posto glasova osvojio je Pokret Europa sad.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, Pokret Europa sad osvojio je 25,6 posto glasova te će u novom sazivu Skupštine Crne Gore imati 23 mandata.

Foto: Klix.ba

Demokratska partija socijalista čiji je predsjednik donedavno bio Milo Đukanović osvojila je drugo mjesto na izborima te će u novom sazivu s koalicijskim partnerima brojati 22 mandata prema do sada prebrojanim glasovima.

Koalicija koju vodi Andrija Mandić, a koja uključuje tri stranke koje nastupaju pod imenom "Za budućnost Crne Gore" osvojila je treće mjesto te će imati 13 mandata, piše Klix.ba

Dritan Abazović i Aleksa Bečić, političari koji predvode građanski pokret URA i Demokrate osvojili su četvrto mjesto i imat će 11 mandata u novom sazivu.

Bošnjačka stranka osvojola je ukupno šest mandata tj. 6,9 posto glasova.

SNP i Demos broje 3,2 posto glasova odnosno dva mandata. Dvije albanske stranke u Skupštini Crne Gore broje ukupno tri mandata. Albanski forum osvojio je dva mandata dok je Albanska alijansa osvojila 1,5 posto glasova što će im biti dovoljno za jedan mandat.

Jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), uspjela je prijeći povlašteni census od 0,3 posto važećih glasova i osvojiti jedan mandat.

U narednim danima stranke će pristupiti formiranju nove vlade, a osobito će biti zanimljivo promatrati formiranje novih saveza koji bi trebali formirati vladu.

Ovo su treći izbori u posljednjih devet mjeseci – u listopadu prošle godine održali su se lokalni izbori u većini crnogorskih općina, potom su bila dva kruga predsjedničkih izbora u ožujku i travnju.

Na izborima je sudjelovalo 15 koalicija i stranaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?