Ipak je odustao

Istanbulski bombaš htio napasti Ankaru

napad
16.01.2016.
u 07:46

Turski dužnosnici kazali su da je Fadli promijenio plan nakon što su mu uhićena dvojica suradnika koji su pripremali samoubilački bombaški napad na Trgu Kizilay

Nabil Fadli, Sirijac rođen u Saudijskoj Arabiji koji je ubio desetero njemačkih turista u samoubilačkom bombaškom napadu u Istanbulu, planirao je velik napad na dočeku Nove godine u Ankari, ali je promijenio metu nakon što mu je plan spriječen, kazali su visoki turski sigurnosni dužnosnici, prenosi 24sata.hr

Fadli, rođen u Saudijskoj Arabiji 1988. gdje mu je otac bio učitelj, borio se za Islamsku državu u Siriji i jednom prilikom bio je uhvaćen i mučen, za što se odgovornima smatra sirijske Kurde, iako oni to ne žele priznati.

U Tursku je stigao prošli mjesec, a u Istanbulu se registrirao kao izbjeglica 5. siječnja. Tjedan dana poslije raznio se na Trgu Sultanahmet, u blizini Plave džamije i Aja Sofije, poznatih turističkih atrakcija.

Turski dužnosnici kazali su da je Fadli promijenio plan nakon što su mu uhićena dvojica suradnika koji su pripremali samoubilački bombaški napad na Trgu Kizilay u Ankari za doček Nove godine.

Fadli nije bio sumnjiv vlastima jer se nije nalazio na popisu sumnjivih militanata, ni na turskom niti na međunarodnom.

Turska tajna služba podijelila je informacije nakon uhićenja u Ankari s kolegama u drugim zemljama, što je pridonijelo sprječavanju drugih napada planiranih u Europi, rekao je turski dužnosnik.

Još četvero ljudi koji su se registrirali u Istanbulu zajedno s Fadlijem 5. siječnja također je uhićeno i vjeruje se da su bili dio skupine koja je planirala napad, dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije