UN

Islamska država ubija djecu, muči ih i prodaje kao robove

djeca
05.02.2015.
u 10:30

Militanti Islamske države (ISIL) ubijaju otetu iračku djecu, muče ih na križevima i zakapaju žive, tvrdi Komitet za prava djece pri Ujedinjenim nacijama (OHCHR).

Oni koji prežive, tvrde iz povjerenstva UN-a, uglavnom bivaju prodati kao robovi."Izuzetno smo zabrinuti zbog ubojstava i mučenja djece, posebice onih koji pripadaju manjinama, iako su žrtve i djeca iz većinskih populacija", rekla je Renate Winter, stručnjak iz OHCHR. Militanti Islamske države ne napadaju samo djecu kurdskih Jezida i kršćanskih zajednica, nego i najmlađe članove šiitskih i sunitskih skupina. Sve više dječaka mlađih od 18 godina Islamska država pretvara u bombaše samoubojice, špijune te žive štitove u vrijeme zračnih udara američko-arapske koalicije. "Oni su korišteni u svrhe koje najvjerovatnije i ne razumiju. Mi imamo izvješća kako je ISIL koristio onesposobljenu djecu i djecu sa posebnim potrebama kao bombaše samoubojice", rekla je Winter. OHCHR je osudio i propagandni materijal IDIL-a koji sadrži djecu odjevenu kao militante Islamske države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije