AFGANISTAN

Islamska država našla novo uporište odakle su borbama istjerali talibane

Reuters/Pixsell
15.06.2017.
u 18:31

Militanti Islamske države (IS), pod pritiskom američkih i afganistanskih snaga, našli su novo uporište u Tori Bori, planinskom području isprepletenom pećinama uz afganistansku granicu s Pakistanom, objavili su dužosnici. 

Zabačenom regijom u provinciji Nangarhar služio se krajem 2001. ubijeni vođa al-Qaede Osama bin-Laden, skrivajući se od američkih vojnika i njihovih afganistanskih saveznika koji su srušili talibanski režim. Afganistanski dužnosnik kaže da su borci IS-a zauzeli komplekse pećina u Tori Bori, nakon sukoba s talibanima koji su se ondje ranije utvrdili. "Ta područja bila su uporišta talibana, ali sada su ih u borbama zauzeli pripadnici IS-a", rekao je zapovjednik regionalne policije Shah Wali. 

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je da su džihadisti osvojili nekoliko sela, ali je zanijekao da su ovladali Torom Borom. Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general John Nicholson obećao je da će ove godine poraziti IS i u travnju se poslužio jednom od najvećih konvencionalnih bombi kako bi napado kompleks pećina kojima se borci IS-a služe u obližnjem okrugu Achin. "Nakon Achina, IS je tražio drugo uporište i sada ga ima", rekao je Wali. Zapovjednik IS-a u Afganistanu Abu Omar Khorasani kaže da su njegovi borci usvojili Toru Boru i nastavljaju borbu protiv vladinih snaga koje s kopna i iz zraka podupiru Amerikanci. "Sada smo u Tori Bori, ali to nije kraj", istaknuo je Khorasani. "Planiramo zauzeti još područja od vlade i talibana", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?