mogli biti planirani napadi

Islamska država kroz Albaniju stiže do Italije

ISIL
screenshot/youtube
18.01.2016.
u 18:43

Albanija je postala kancelarija za angažiranje džihadista, navodi italijanski "Corriere della sera", uz ocjenu da je to posebno opasno za Italiju jer bi odatle mogli biti planirani napadi na italijanskoj teritoriji, prenose Nezavisne.com

U tv prilogu, novinar Antonio Ferara iznosi da su NATO, SAD i Rusija podigle uzbunu zbog onoga što se dešava u Albaniji gdje je, kako se navodi, tisuće ljudi spremno da se priključi teroristima.

"Kako javljaju naše tajne službe, oni koji regrutuju nove džihadiste nude im 2.000 eura mjesečno po ugovorima na neodređeno vrijeme. Ugovor ima samo dvije klauzule, hrabrost i znanje italijanskog jezika", kaže Ferara, objašnjavajući da ovo drugo nije teško, jer u Albaniji mnogi gledaju italijansku televiziju, često putuju u Italiju i znaju italijanski.

Italija se boji da bi Albanija mogla da postane prolaz Islamske države prema Italiji i Europi isto kao što je to Belgija bila prema Francuskoj za terorističke napade 13. studenoga, prenosi prištinska "GazetaBlic".

"Opasnost je veća nego što nam se čini. U nekim dijelovima Albanije cvijeta ilegalno tržište oružja koje se prodaje svakome ko je spreman da plati, pa i ISIL-u kao džihadističkoj formaciji, za 600 eura po komadu", navodi italijanski novinar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?