Ubijen u zračnim napadima

ISIL otkrio kako je Jihadi John došao u Siriju

ISIL
21.01.2016.
u 22:33

ISIL je u svom listu "Dabiq" objavio tekst kojim "odaje poštu" teroristi poznatijem kao "Jihadi John" i govori o njegovom putu u Siriju.

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Jihadi John poginuo u novembru prošle godine u vazdušnom napadu, napisano je kako je on uspio da dođe u Siriju i pored toga što je dva puta privođen i što je bio pod prismotrom grupe MI5.

Kako se navodi, Jihadi John, čije je pravo ime Mohamed Emvazi, postao je radikalizovan nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, "mnogo ranije nego što se zapravo mislilo".

Emvazi je stupio u kontakt sa MI5 nakon što mu je zabranjeno da odputuje u Kuvajt, odakle je njegova obitelj.

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu sa dvojicom prijatelja sa kojima je pokušao da ode u Somaliju, njih dvojica su uspjeli da odu i tamo su i ubijeni.

"Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, uhićenja, zabrane putovanja, koje su uključivale spriječavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora", piše u tekstu.

Dodaje se da se Emvazi namjerno predstavljao kao "neinteligentan", kako bi zbunio one koji ga ispituju, kao i da je ipak uspio da pobjegne uprkos tome da je "precijenjena MI5 upozoravala da ga prati".

"Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigde. Bićemo tvoja sjenka", navodi se u tekstu.

Zapravo, sa svojim kolegama je otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo "put od dva mjeseca preko europskih planina i močvarnih predjela".

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama.

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Emvazi mrtav, se takođe navode "pohvale" za sve što je uradio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?