Sulude brojke

ISIL mjesečno zarađuje čak 138 milijuna KM

ISIL
17.12.2015.
u 09:06

IHS, američka kompanija koja se bavi analizom industrijskih, ekonomskih, tehnoloških, financijskih i inih podataka, objavila je studiju o financijskom stanju Islamske države. Zaključili su kako u mjesec dana ISIL ostvari oko 80 milijuna dolara prihoda (oko 138 milijuna KM).

Tumačeći analizu, britanski novinar Ivor Bennett, okarakterizirao je ISIL jednim dijelom kao lokalnu upravu, a drugim kao neovisnu korporaciju. Teško da takav cilj žele ostvariti, no brojke govore za sebe.

Porezi na baš sve

Naime, ISIL od oporezivanja industrije, poljoprivrede i trgovine ostvaruje čak polovinu prihoda. Uz to, sve usluge, poput struje, internetskog pristupa i korištenja mobilnih mreža, oporezuju po stopi od dvadeset posto. Hrvati isto porezno terećenje plaćaju po stopi od 25 posto.

Na prodaji nafte utržuju oko 43 posto prihoda, a na krijumčarenju droge, prodaji struje i donacijama ostvaruju preostalih sedam posto. 

Analitičar IHS-a Firas Abi Ali smatra kako to nije dovoljno za samoodrživu državu, no da im svakako omogućuje premoć nad civilnim stanovništvom u tom području. 

Militanti žive bolje od civila, zato i uspijeva regrutacija

- Na područjima kojima upravljaju, imaju mogućnost osigurati svojim militantima da žive mnogo bolje od civilnog stanovništva i da imaju povlastice u odnosu na njih. To im ujedno daje i veliku moć regrutacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?