MACRON POSREDOVAO?

Iranski predsjednik odbio susret s Donaldom Trumpom

31.10.2017.
u 14:04

Za sada još nema niti potvrde niti demantija, kako iz Bijele kuće tako i iz Elizeje, oko navoda iranske novinske agencije Faris.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bahram Qasimi, potvrdio je informaciju koju je objavila iranska državna novinska agencija Faris kako je predsjednik Irana Hassan Rohani u rujnu odbio susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Međutim, nije htio niti potvrditi niti demantirati da je francuski predsjednik Macron bio posrednik tog sastanka. 

Naime, Iranska državna novinska agencija Faris objavila je informacije kako se iranski predsjednik Hassan Rohani odbio sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na margini za vrijeme zasjedanja opće skupštine UN-a u rujnu. Novinar Mehdi Fadili, koji je pratio predsjednika Rohanija, kazao je da se predsjednik Rohani energično odbio sastati se s Trumpom, jer zahtjev je došao samo dan nakon što je američki predsjednik održao govor u UN-u i obrušio se na Iran. Posrednik, predsjednik Francuske Emanuel Macron, koji je predsjedniku Rohaniju prenio želju Trumpa za sastankom, nakon odbijanja bezuspješno je pokušao uvjeriti Rohanija u važnost tog sastanka koji bi mogao stabilizirati regiju i približiti Iran i SAD.

Međutim, Rohani je ostao dosljedan u svojoj odluci. Za sada još nema niti potvrde niti demantija, kako iz Bijele kuće tako i iz Elizeje, oko navoda iranske novinske agencije Faris. U međuvremenu, glavni direktor UN-ove agencije za atomsku energiju, Yukiya Amano, koji je u nedjelju posjetio Iran, na konferenciji za novinare kazao je kako Iran potpuno poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu pozivajući sve zemlje potpisnice tog sporazuma da sporazum provode u djelo.

– Ne želim komentirati ni izjavu ni stav američkog predsjednika Donalda Trumpa glede nuklearnog sporazuma. Jedino što mogu jest sa sigurnošću potvrditi kako Iran potpuno poštuje potpisani sporazum – kazao je Yukiya Amano.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije