PREOKRET POLITIKE

Iran želi jači dijalog s Rusijom nakon izlaska SAD-a iz nukelarnog sporazuma

09.06.2018.
u 18:32

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u subotu kako Teheran i Moskva moraju pojačati dijalog nakon američke odluke da napusti nuklearni sporazum iz 2015., javila je ruska agencija TASS.

Rohani je ovo izjavio tijekom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS), u kojoj su uz Kinu i Rusiju više zemalja srednje i istočne Azije, a koja tijekom vikenda održava svoj godišnji summit u gradu Qingdauu, na kineskoj istočnoj obali.

"S obzirom na ilegalni izlazak SAD-a iz ovog sporazuma potreban je još ozbiljniji i važniji dijalog između naših zemalja", kazao je Rohani a prenosi Tass.

Po riječima iranskog predsjednika, odnosi Rusije i Irana su sve pozitivniji. "Svakim danom oni se dalje razvijaju", istaknuo je Rohani.

Nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i velikih sila ima za cilj spriječiti razvoj iranskog nuklearnog oružja u zamjenu za smanjenje sankcija koje su pogodile iransko gospodarstvo. Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je objavio da SAD izlazi iz sporazuma te je naložio ponovno jačanje sankcija Iranu.

Britanija, Francuska i Njemačka, koje su dogovorile sporazum zajedno sa SAD-om, nastoje spasiti sporazum i osigurati europske tvrtke koje posluju s Iranom od američkih sankcija, prenosi Tportal.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?